nallekarkit-web

Mitä lisäaineita luomutuotteissa saa uuden luomuasetuksen mukaan käyttää?

1.1.2022 muuttuvan luomuasetuksen myötä sovelletaan myös uusia vaatimuksia koskien luomussa sallittuja lisäaineita ja aromiaineita, jotka luomutuotteita jalostavien tulee huomioida.

Lisäaineista lesitiinien (E322) käyttö on sallittu kasviperäisissä elintarvikkeissa ja eläinperäisistä elintarvikkeista maitotuotteissa. Tällä hetkellä luomussa on sallittua käyttää lesitiiniä, jonka raaka-aineet ovat peräisin luonnonmukaisesta tuotannosta. Ensi vuoden alusta alkaen lesitiinin tulee olla peräisin valvonnassa olevasta luonnonmukaisesta tuotannosta ja valmistajalla tulee olla voimassa oleva luomutodistus.

Seuraavien lisäaineiden käyttö on sallittua ainoastaan, jos ne ovat peräisin luonnonmukaisesta tuotannosta. Tähdellä merkityt lasketaan maatalousperäisiin ainesosiin.

  • Johanneksenleipäpuujauhe (E 410*)
  • Guarkumi (E 412*)
  • Arabikumi (E 414*)
  • Tarakumijauhe (E 417): uusi sakeuttamisaine
  • Gellaanikumi (E 418): vain asyylipitoisuudeltaan korkea muoto
  • Glyseroli (E 422): vain kasviperäinen. Kasviuutteisiin, aromeihin, geelikapseleiden kosteudensäilyttäjäksi sekä tablettien päällysteeksi
  • Talkki (E 553b) Täsmennys eläinperäisten elintarvikkeiden osalta: makkaroiden pintakäsittelyyn
  • Karnaubavaha (E 903): makeistuotteiden kiillotusaineena. Täsmennys: suojamenetelmänä hedelmien pakollisessa käsittelyssä äärimmäisellä kylmällä, jota käytetään karanteenitoimenpiteenä haitallisten organismien torjumiseksi.

Ensi vuoden alusta alkaen luomutuotteissa saa käyttää vain luonnonmukaisesti tuotettuja eli luomuaromiaineita ja -valmisteita tai luontaisia aromiaineita ja -valmisteita.

Luomuaromiaineet- ja -valmisteet lasketaan tuotteen reseptissä osaksi tuotteen maatalousperäisiä ainesosia. Luomuaromiaineiden ja -valmisteiden maatalousperäisten raaka-aineiden tulee olla luonnonmukaisesti tuotettuja, ja myyjällä tulee olla voimassa oleva luomusertifikaatti.

Luontaisia aromiaineita ja -valmisteita ei lasketa osaksi tuotteen maatalousperäisiä ainesosia. Luontaisten aromiaineiden ja -valmisteiden maatalousperäisten raaka-aineiden ei tarvitse olla luonnonmukaisesti tuotettuja, mutta valmisteella tulee olla tuotespesifikaatio, josta näkee, että tuote soveltuu luomutuotantoon ja täyttää EU:n aromeista annetun asetuksen (EY) 1334/2008 vaatimukset.

On hyvä huomioida, että ennen 1.1.2022 valmistetut luomutuotteet saa markkinoida aiemmilla luomuelintarvikkeen koostumusvaatimuksilla, kunnes tuotteen varastot ovat tyhjät.

Jaana Elo
Elintarvikeasiantuntija
040 964 1518
neuvonta@luomuliitto.fi