pesuainepakkauksia hyllyssä

Mitkä pesuaineet sopivat luomuun?

Kyselin desinfiointi– ja pesuaineiden toimittajaltamme luomuhyväksyttyjä puhdistusaineita. Emme löytäneet mistään listaa luomussa hyväksytyistä aineista. Mistä listan saa? Eikö niiden käytön pitänyt tulla pakolliseksi jo ensi vuoden alussa?

Luomutuotantoon hyväksyttävien pesuaineiden listan valmistuminen viivästyy ainakin vuodella, ja todennäköisesti sitä aletaan soveltaa vasta vuoden 2026 alusta. Uuden, jo voimassa olevan luomuasetuksen mukaan luomutuotteiden jalostus- ja varastointitiloissa saa käyttää vain erillisiä luomutuotantoon sallittuja puhdistus- ja desinfiointiaineita. Komission asiantuntijaryhmä EGTOP työstää listaa edelleen, mutta tätä koskeva säädösmuutos on jo komissiossa vireillä.

Ruokavirasto suosittelee, että luomuelintarviketoimijat listaavat jalostus- ja varastointitiloissa käyttämänsä pesuaineet luomusuunnitelmiinsa vuoden 2024 alusta alkaen. Siten on helpompi verrata nyt käytössä olevien aineiden listaa uusiin vaatimuksiin tavoitteena joustava yhteensovittaminen ja sujuva sopeutuminen uusiin vaatimuksiin. 

Jaana Elo
Luomukeruu ja -elintarvikeasiantuntija
040 964 1518
jaana.elo@luomuliitto.fi