Tyrnimehu

Erilaiset aromiaineet ja -valmisteet luomutuotteissa

Ennen pakkauksissa oli maininta, jos elintarvikkeen valmistuksessa oli käytetty keinotekoisia tai luontaisen kaltaisia aromiaineita. Nykyisin pakkauksissa lukee vain aromit tai luontaiset aromit. Mistä tämä johtuu? Ja miten voin luottaa, ettei tuotteisiin – etenkään luomutuotteisiin – ole lisätty keinotekoisia aromeja?

Aromeja koskeva lainsäädäntö on muuttunut, eikä asetus enää tunne luontaisen kaltaisia aromeja tai keinotekoisia aromeja, vaan on vain aromiaineita ja luontaisia aromeja.

Uuden luomuasetuksen myötä on luomussa sallittujen luontaisten aromiaineiden ja -valmisteiden rinnalla nyt saatavilla myös luomuaromiaineita ja -valmisteita. Luomuaromit ja -valmisteet on tuotettu luomuasetuksen ehtojen mukaisesti, ja niiden valmistaja kuuluu luomuvalvonnan piiriin, mistä toimijalla on esittää luomusertifikaatti. Tuotteen luomuisuutta laskettaessa luomuaromit ja -valmisteet lasketaan mukaan tuotteen luomumaatalousperäisiin ainesosiin.

Luontaiset aromiaineet ja -valmisteet eivät ole luomuvalvonnan piirissä, mutta niiden mukana seuraava tuotespesifikaatio kertoo tuotteen soveltumisesta luomutuotteiden valmistukseen sekä todistaa niiden olevan valmistettu EU:n aromiasetuksen ((EY) 1334/2008 art. 16.4) mukaisesti. Termiä luontainenvoidaan käyttää aromin kuvauksessa vain, jos aromiaines sisältää yksinomaan luontaisia aromivalmisteita ja luontaisia aromiaineita. Esimerkiksi luontainen mansikka-aromi on aromi, joka on valmistettu vähintään 95-prosenttisesti mansikasta, eli se on tehty ihan oikeista mansikoista eikä vain kemiallisesti eri aineista.

Luontaisia aromiaineita ja -valmisteita ei kuitenkaan lasketa osaksi tuotteen luonnonmukaisia maatalousperäisiä ainesosia. Ennen 1.1.2022 valmistetut luomutuotteet saa markkinoida aiemmilla luomuelintarvikkeen koostumusvaatimuksilla, kunnes tuotteen varastot ovat tyhjät.

Luomuvalvonta-asetuksen mukaan luomutuotteissa olevien aromien käyttöä valvoo Ruokavirasto vuosittaisilla tarkastuksilla.

Jaana Elo
Elintarvikeasiantuntija
040 964 1518
neuvonta@luomuliitto.fi

Teksti on päivitetty 3.2.2022.