Asiantuntija vastaa

Oikea kylvöaika?

DSCN4335 neliö traktoriTänä keväänä on tullut useampikin kysymys oikeasta kylvöajankohdasta. Valitettavasti tutkittua tietoa on vähän saatavilla. Sulamisvedet eivät routaa sulattaneet ja maa oli pitkään hyvin kylmää. Toukokuun ensimmäisellä viikolla maan pinnassa oli pakkasta useampana yönä yli – 5 C. Myös päivälämpötilat olivat alhaisia. Maan hidas lämpeneminen on näkynyt myös siinä, että rikkakasvit eivät taimettuneet.

Rikkakasvien taimettumista voi pitää yhtenä mittarina kylvöajankohtaa haarukoitaessa. Tarkkoja ohjeita on vaikea antaa, mutta jyvän mätänemisen uhka kannattaa huomioida orastumisen viivästyessä. Jos maa uhkaa kuivua liikaa, niin kylvön voi tehdä kylmään maahan ilman, että on suurta pelkoa jyvän mätänemisestä. Kosteassa maassa pitää varoa kylmää. Multamailla kevätkyntö tai kultivointi nopeuttaa maan lämpenemistä ja kuivumista. Maassa olevan lämpötilan lisäksi on erityisen tärkeää arvioitava lämpötilan tuleva kehitys kylvön jälkeen, onko tulossa maata lämmittävät olosuhteet vai kylmä ilmamassa. Muista, että ohra tykkää muita viljoja lämpimämmästä maasta.

Minimilämpötilana itämiselle pitäisin kylvösyvyydessä mitattuna viljoilla 4–5 C, herneellä 6 C ja rypsillä 10 C. Mittauksessa pitää huomioida maan lämpötilan vuorokausivaihtelu ja käyttää keskiarvoa. Lisäksi lämpötilan pitää nousta pysyvästi minimin yläpuolelle. Orastuminen kestää noin viikon, kun lämpötila kylvösyvyydessä on 5 C korkeampi kuin itämisen minimi vaatimus. Minimilämpötilassa orastuminen voi kestää 2–3 viikkoa, jollei maa lämpene orastumisen aikana.

Tasausäestys on erinomainen keino estää peltojen liiallinen kuivuminen ja se mahdollistaa kylvöajankohdan siirtämisen myöhempään. Tasausäestyksellä tehdään pellonpinnalle haihtumista estävä kerros irtomaasta. Tasausäestystä ei pitäisi tehdä liian märkään maahan, koska pellon kuivuminen pysähtyy. Valitettavasti liian moni viljelijä ei osaa ajoittaa eikä rajata tasausäestystä oikein. Liian usein tasausäestetyt pellot tai pellon osa muokataan ja kylvetään liian kosteana, jolloin kylvöalusta tiivistyy.

Kasvintuotannon asiantuntija Reijo Käki, puh. 040 9360 377

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus julkaistu myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.