Luomuliitto-logo-pieni-2

Olen kuullut, että markkinoille on tullut joku uusi elintarvikkeiden pakkaamiseen sopiva kelmu tai kalvo, jonka voi pestä ja käyttää uudelleen. Onko tällaista saatavilla Suomesta, ja mistä oikein on kysymys?

Kyseessä lienee mehiläisvahaelintarvikekääre, joka on suunniteltu nimenomaan korvaamaan muovi ja alumiini. Perustana on yleensä luomupuuvillakangas, joka on sitten päällystetty mehiläisvahalla, jojobaöljyllä ja luontaisella puupihkalla tai puuhartsilla. Puuvillakangas suojaa tuotetta ja antaa sen samalla hengittää sekä minimoi tuotteen hapettumisen ja hikoilun. Mehiläisvaha ja jojobaöljy ovat luontaisesti antibakteerisia, mikä osaltaan auttaa tuotteen säilymisessä.

Mehiläisvahakääreet todella säästävät luontoa, sillä ne ovat kestäviä ja uudelleenkäytettäviä, pestäviä ja lisäksi biohajoavia. Ruuat tulee kuitenkin jäähdyttää ennen pakkaamista, sillä kääreet eivät kestä uunia tai mikroaaltouunia. Tuotteen voi pakastaa kääreessä, mutta sitä ei suositella säilytettävän siellä pidempään kuin yhden kuukauden ajan. Kalvo pestään päivittäin kylmällä saippuavedellä, tiskikonetta ei suositella. Säilytä kuiva kalvo viileässä ja puhtaassa paikassa.

Mehiläisvahakääreitä myydään ainakin nettikaupassa sekä hyvin varustetuissa tavarataloissa, mutta sellaisen voi valmistaa itsekin.

Jaana Elo
Elintarvikeasiantuntija
040 964 1518
jaana.elo@luomuliitto.fi