Koivumaki-Marjo-tomaatti-kukka

Tapaus pyralidi – Torjunta-ainejäämät ruokaketjussa

Puutarhaviljelyssä käytetyistä vinassipohjaisista luomuunkin soveltuvista lannoitteista on löydetty jäämiä mm. tomaatintaimille haitallisesta klopyralidi-nimisestä torjunta-aineesta. Kyseistä rikkaruohomyrkkyä käytetään tavanomaisessa sokerijuurikkaan tuotannossa. Klopyralidi jää sokerinvalmistuksessa syntyviin sivutuotteisiin: melassiin ja vinassiin. Melassia lisätään eläinten rehuihin, ja vinassia voi käyttää lannoitteena.

Ravinteiden kierrätys on yksi luomutuotannon perusperiaatteista. Yleisimmät ravinnelähteet luomutuotannossa ovat karjanlanta sekä typensitojakasvien ilmakehästä sitoma typpi – niin sanottu viherlannoitus. Luomussa voidaan kuitenkin käyttää myös joitakin esim. elintarvike- ja metsäteollisuuden ravinnepitoisia sivuvirtoja – kuten vinassia, joka sisältää runsaasti kasvien tarvitsemia ravinteita.

On erittäin valitettavaa, että luomutuotantoon on päätynyt aineita, jotka eivät sinne kuulu. Pyralidijäämiä sisältäviä lannoitteita käyttävät ennen kaikkea kotipuutarhurit, mistä syystä ongelma on tullut varsin näkyväksi juuri kuluttajien keskuudessa. Lannoitevalmistajat sekä Ruokavirasto ovat onneksi heränneet ongelmaan. Katseet pitäisi nyt kohdistaa siihen päähän ketjua, jossa kyseisiä aineita käytetään. Olisi myös selvitettävä, päätyykö tavanomaisten kotieläinten rehuun lisättävän melassin mukana torjunta-ainejäämiä kotieläimiin ja niistä edelleen lihaan ja maitoon.

Tapaus pyralidi on oire laajemmasta kemikalisaation ongelmasta. Emme tunne tarpeeksi hyvin erilaisten kemikaalien kulkeutumisreittejä, käyttäytymistä tai yhteisvaikutuksia. Näin ne kulkeutuvat myös sinne, minne ne eivät missään nimessä kuuluisi.

Luomu on tunnetusti niin vastuullisen kuluttajan kuin tuottajankin valinta myös kemikaalikuorman vähentämisessä. Kemikalisaation ongelma on kuitenkin niin laaja, että sitä täytyy torjua laajemmalla rintamalla.