Rypsipelto-web

Mitä asioita tulee huomioida kevätrypsin viljelyssä luomussa?

Kevätrypsin viljely luomussa ei ole mikään itsestäänselvyys. Maan tulee olla hyvässä kasvukunnossa, ja ravinteita tulee löytyä riittävästi. Lohkon tulee olla myös sellainen, että sieltä on mahdollista korjata satoa myös myöhään syksyllä.

Ongelmia aiheuttaa ennen kaikkea tuholaiset. Tuholaisten suhteen onkin järkevintä kylvää kevätrypsi mahdollisimman myöhään. Myöhään kylväminen tarkoittaa kevätrypsin kohdalla toukokuun viimeistä viikkoa tai kesäkuun ensimmäistä viikkoa. Tämä mahdollistaa kevätrypsin nopeamman kasvun lämpimässä maassa, ja silloin myös tuholaisten vioitukset jäävät pienemmiksi.

Myös lohkovalintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Joko valitaan niitä lohkoja, jotka ovat kaukana mahdollisista muista rypsipelloista ja jotka sijaitsevat esimerkiksi metsien ja järvien takana. Toinen vaihtoehto on valita niitä peltoja, joiden lähellä on mahdollisimman hyvät olosuhteet tuhohyönteisten saalistajille. Niiden elinolosuhteita voi parantaa sopivilla aluskasveilla sekä viereisten lohkojen kasvustoilla. Hyönteistuhojen vähentämiseksi voisi ajatella kylvettävän houkutuskasveja, jotka kiinnostaisivat tuholaisia enemmän kuin tuotantokasvit.

Luomukevätrypsin markkinat luomussa ovat aika pitkälti rehupuolella, koska elintarvikelaatu luomukevätrypsillä vaihtelee paljon.

Erkki Vihonen
kasvintuotannon asiantuntija
040 936 0377
neuvonta@luomuliitto.fi