Murto Bladerunner murskain banner

Pienkoneet pysyvässä penkkiviljelyssä 

Kaupallinen pysyvä penkkiviljely nojaa vahvasti niin sanottuun kaksipyörätraktoriin sekä siihen kytkettäviin lisälaitteisiin, joilla maaperän pintamuokkaus sekä muut viljelytekniset toimenpiteet voidaan suorittaa mahdollisimman vähällä maaperän muokkaamisella. Muita oleellisia koneita ovat muun muassa liekitin sekä erilaiset käsityökalut, joilla mekaaninen rikkatorjunta, taimien istutus ja suorakylvöt nopeutuvat ja helpottuvat.  

Markkinoiden ylivoimaisesti suosituin kaksipyörätraktori on italialainen BCS. Suosituin malli, joka suoriutuu myös vaativasta viherlannoituskasvuston murskauksesta, on BCS 740. Hondan GX390-sähköstarttimoottorilla varustettu 12 hevosvoiman malli on upea kokonaisuus. BCS:n kaksipyörätraktorit ovat kaikin puolin todella laadukkaita työkoneita. Italiasta suoraan tilattuna BCS 740 tulee tasojyrsimen kanssa, joten yksi tärkeimmistä perustyökoneista tulee mukana. Lisäosaksi tähän BCS 740:n mukana tulevaan tasojyrsimeen kannattaa hankkia niin kutsuttu PDR (Precision depth roller), jonka avulla jyrsintäsyvyyden säätö käy vaivattomasti ja maaperän muokkaaminen onnistuu helposti esimerkiksi vain 2–5 sentin syvyydestä.

Peruslaitteet penkkien perustamiseen ja maan muokkaamiseen 

Toinen oleellinen työkone BCS 740 -kaksipyörätraktoriin on murskain. Hyvin suosittu malli 75 sentin pysyville penkeille on BCS:n Bladerunner 75 -murskain. Avomaaviljelyssä murskainta käytetään lähinnä viherlannoituskasvuston murskaamiseen, mutta sillä voi myös lopettaa esimerkiksi kaalikasvuston sadonkorjuun jälkeen. Kyseessä on todella tehokas kone, joka murskaa yli metrin korkuisen virna-kauraviherlannoituskasvuston vaivattomasti. Murskauksen jälkeen biomassan kompostoitumista voi nopeuttaa kevyellä pintamuokkauksella (BCS jyrsin), jolloin biomassa sekoittuu pintamaahan ja maaperän mikrobien hajotustyö pääsee vauhtiin. 

Pysyvien penkkien valmistuksessa sekä penkkien nostamisessa välttämätön työkone BCS 740 kaksipyörätraktoriin on niin sanottu Power harrow, eli heittävä kyntöaura. Tällä työkoneella pystyy valmistamaan pysyviä penkkejä tasamaalle suhteellisen helposti sekä nostamaan riviväleistä maata penkkien päälle vuoden, kahden välein. Pysyvät penkit madaltuvat luonnostaan vuodessa tai parissa, eli jos haluaa säilyttää penkin muodon, niin tällä heittävällä kyntöauralla nostaa penkkien korkeutta nopeasti.

Jos tilaa BCS-kaksipyörätraktorin Italiasta, niin kannattaa ehdottomasti tilata samalla työkoneiden vaihtoa helpottavat pikauros- ja naarasliitimet kaksipyörätraktorin ja työkoneiden väliin sekä muutama öljynsuodatin.

Tehokas liekitin välttämätön Suomen olosuhteissa

Eräs tehokkaimmista ja käyttäjäystävällisimmistä koneista pysyville penkeille on yhdysvaltalaisen Farmer’s Friendin valmistama liekitin, Pyroweeder. Tämä liekitin on suunniteltu 75 sentin penkkien liekitykseen. Pyroweederin viisi kaasutohoa liekittävät rikkakasvit vaivattomasti.

Yksi tämän liekittimen hienoimmista ominaisuuksista on liekitinkelkan keveys. Kelkka on valmistettu korkeatasoisesta alumiinista ja kevytmetalliseoksesta, jolloin myös täyden 11 kilon kaasupullon kanssa se on vielä erittäin kevyt liikuttaa ja kuljettaa penkkien päällä sekä lohkolta toiselle. Työntökahva on myös epäkeskosti sijoiteltu, jolloin vältytään penkkien päällä kävelemiseltä työskentelyergonomiasta tinkimättä.

Hyvä liekitin on todella tärkeä työkalu pysyvien penkkien viljelyssä, ja erityisesti suorakylvettävien kasvien (porkkana, palsternakka, punajuuri) onnistumisen kannalta hyvä liekitys on elinehto Suomen nopeassa mutta intensiivisessä kasvukaudessa.

Pyroweederiin kannattaa hankkia lisäosana metallinen (tuulen)suojalevy kaasutohojen ympärille, jotta liekitysteho olisi maksimaalinen.

Rikkatorjuntaa juoksuvauhtia kaksipyöräharalla

Mekaaniseen rikkatorjuntaan pysyvillä penkeillä on kehitetty lukemattomia helppokäyttöisiä, mutta tehokkaita käsityökaluja. Esimerkiksi Terrateckin kaksipyörähara on valmistettu laadukkaista komponenteista, ja tämä pysyvien penkkien harauksessa käytettävä työntöhara korvaa täysin peltoviljelyssä käytettävät suuret traktorin perään asennettavat hanhenjalka- ja sormiharatyökoneet.

Haraan saa asennettua useita eri työvälineitä, ja jokaiseen viljelytekniseen toimenpiteeseen on omat haraan liitettävät työkalunsa. Tärkeitä lisätyökaluja ovat muun muassa Presi-disc, Bio-disc ja sormiharat. Leikkaava hara soveltuu muun muassa rivivälien haraukseen, ja presi- ja biodisc-leikkurit ovat välttämättömiä oikea-aikaisessa rikkatorjunnassa. Sormiharat pitävät myös yksivuotiset rikkakasvit kurissa viljelykasvin ympäriltä eri kasvuvaiheiden aikana. Varsinkin suorakylvettävien ja hitaasti itävien kasvien kanssa Terrateckin kaksipyörähara lisätyökaluineen on tärkeä työväline. Tämä investointi maksaa nopeasti itsensä takaisin riippumatta viljeltävän alan suuruudesta.

Työntöharojen tehokkuus pysyvien penkkien mekaanisessa rikkatorjunnassa riippuu pitkälti kahdesta tekijästä: harauksen oikeasta ajoituksesta sekä suorista rivi- ja taimiväleistä. Kun viljeltävien kasvien rivi- ja taimivälit ovat mahdollisimman suorat, voi Terrateckin kaksipyöräharan kanssa vaikka juosta rivit läpi.

Simppeli ”verkotin” tuo huimaa ajansäästöä

Vaikka kaikki edellä luetellut työkoneet ovat todella nerokkaita ja toimivia innovaatioita pysyvän penkkiviljelyn menetelmässä, eräs todella näppärä laite on yhdysvaltalaisen Neversink farmin Connor Crickmoren kehittämä työkalu taimi- ja rivivälien merkkaamiseen pysyville penkeille. Tällaisen ”verkottimen” rakentaa käsistään kätevä ja hitsaustaitoinen viljelijä helposti myös itse, niin yksinkertainen se on. Aikasäästö, jonka tämä työkalu tuo, on omaa luokkaansa.

Verkottimen teho perustuu siihen, että esimerkiksi taimia tai istukassipulia käsin istutettaessa istuttajan silmä tottuu maaperään piirtyneeseen ’verkkoon’ nopeasti ja käsi-silmäkoordinaatio paranee valtavasi. Silmän ei tarvitse etsiä taimelle paikkaa, vaan käsi käy lähes automaatiolla, ja taimet saadaan istutettua todella nopeasti. Verkottimella saadaan myös suorat rivi- ja taimivälit merkattua nopeasti, jolloin haraus ynnä muut mekaanisen rikkatorjunnan toimenpiteet on nopea suorittaa. Riippumatta istuttajien määrästä tämä työkalu tuo valtavasti aikasäästöä ja mahdollistaa tulevien mekaanisten hoitotoimenpiteiden onnistumisen.

Tässä artikkelissa on esitelty vain murto-osa pysyvän penkkiviljelyn menetelmään kehitetyistä työkaluista ja koneista. Näiden kehitystyö harppasi maailmalla aimo askeleen 2000-luvulla. Jokainen iso peltoviljelyyn suunniteltu työkalu tai työkone on nyt saatavissa pienemmässä muodossa pysyvään penkkiviljelyyn optimoituna. Pysyvän penkkiviljelyn koneiden käyttöä voi opiskella helposti esimerkiksi YouTubesta, mutta myös Suomessa järjestettävän koulutuksen kautta voi saada hyvää tuntumaa koneisiin.

Nyrkkisääntönä pysyvän penkkiviljelyn koneiden käytössä on suoritettavan toimenpiteen oikea-aikaisuus, kuten luomuviljelyssä ylipäätään. Oikein käytettynä pysyvän penkkiviljelyn koneet tuovat valtavan aikasäästön viljelijälle, kun satomäärät ja työergonomia parantuvat.

Teksti ja kuvat: Henri Murto

Kirjoittaja on puutarhuri ja viljelyneuvoja, joka otti käyttöön pysyvän penkkiviljelyn menetelmän Rekolan tilalla Kangasalla.

Artikkeli on tuotettu osana KUMAKKA – Kumppanuusmaataloudella kestävyyttä, kilpailukykyä ja maatalouden arvostusta -hanketta, jota toteuttavat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti ja Luomuliitto EU:n maaseuturahaston tuella.