Murskevilja luomussa

Olen vuosien ajan tehnyt hyvällä menestyksellä luomueläinten rehuksi murskeviljaa umpeen muovitettuun laakasiiloon ja käyttänyt säilönnässä biologisia säilöntäaineita. Olen kuullut, että niitä ei enää jatkossa saisi käyttää? Voinko jatkaa nykyistä käytäntöä vai en?

Luomuliiton asiantuntijat varmistivat asian Ruokaviraston luomujaoston ylitarkastajalta Merja Manniselta, jonka mukaan murskeviljan säilöntää kyseisellä menetelmällä voi jatkaa myös luomutilalla.

Säilörehulla tarkoitetaan ilmatiiviillä säilöntämenetelmällä tehtyä rehua. Kun vilja murskataan ja suljetaan ilmatiiviiseen tilaan, sen säilymisen varmistamiseksi saa käyttää entsyymejä ja mikro-organismeja eli biologisia säilöntäaineita vastaavasti kuin esimerkiksi nurmisäilörehun tai kokoviljasäilörehun säilönnässäkin.

Kokonaisten jyvien säilönnässä, silloin kun jyvät varastoidaan ilman, että ne suljetaan ilmatiiviiseen tilaan, käytettävissä ovat vain natriumformiaatti, sorbiini-, muurahais-, etikka-, maito-, propioni- tai sitruunahappo.

Brita Suokas
Luomuasiantuntija
044 528 8722
brita.suokas@luomuliitto.fi