rypsipuristepellettejä säkissä

Mitä tavanomaista rehua luomueläimille saa nykyisin antaa?

Pääsääntö on, että kasvi- ja eläinperäisen maataloustuotannosta peräisin olevan rehun on oltava 100 prosenttisesti luomusertifioitua. Tämä koskee myös vesiviljelytuotteita, kuten merilevää ja simpukoita, sekä kasvatettuja hyönteisiä ja toukkia. Myös rehuhiivan on oltava luomua. 

Sadan prosentin vaatimuksesta on mahdollista poiketa muutamissa tilanteissa. Enintään 35 kilon painoisille porsaille ja alle 30 viikkoiselle siipikarjalle voi antaa tavanomaista valkuaisrehua, jos kaikkia tarvittavia rehuvalkuaislähteitä ei luomuna saa. Määrä saa olla korkeintaan viisi prosenttia eläinten syömästä rehusta. Valkuainen voi olla peräisin kasveista tai eläimistä, kuten rehuhyönteisistä. Tilan pitää hakea ja saada lupa Ruokavirastolta. EU:n luomuasetuksen antama poikkeusmahdollisuus on käytössä 31.12.2026 saakka. 

Toinen poikkeus koskee eläinten ruokinnassa käytettäviä yrttejä, mausteita ja nestemäistä melassia silloin, kun niitä ei ole saatavissa luomuna. Näitä voi antaa kaikille eläinlajeille, ja määrä saa olla enintään yksi prosentti vuotuisesta rehuannoksesta laskien. 

Sadan prosentin vaatimuksesta seuraa, että luomueläinten kivennäisrehujen ja erityistilanteissa käytettävien niin kutsuttujen täydennysrehujen maataloustuotannosta tulevien ainesosien on oltava luomulaatuisia. Kivennäisten kanta-aineiden, kuten kaura- ja ohrajauhon, sekä sidosaineena käytettävän kasviöljyn on oltava luomua. Samoin ripulin iskiessä tarvittavan elektrolyytin sokerilähteen on oltava luomua. 

Luomuohje kertoo myös, mitkä ainekset ovat kiellettyjä. Muuntogeenisten rehujen käyttö on kiellettyä. Synteettisesti valmistettuja aminohappoja, joita sikojen ja siipikarjan tavanomaisissa rehuissa käytetään, ei luomueläimille saa antaa. Luomurehuihin ei saa lisätä kokkidiostaatteja eikä antibiootteja ja lääkkeenkaltaisia aineita, joiden tarkoitus on toimia kasvunedisteinä. Kemiallisten liuottimien avulla valmistettuja rehuja ei saa käyttää. Esimerkiksi rypsipuristetta, jota syntyy öljynpuristuksen sivutuotteena, voi käyttää, muttei rypsirouhetta, jota syntyy uutettaessa öljy liuottimilla. 

Brita Suokas
Luomuasiantuntija
044 528 8722
brita.suokas@luomuliitto.fi