Mitä tarkoittavat luomumaitopurkissa mainitut pastörointi ja homogenointi, entä mitä on karrageeni?

Pastörointi on maidon kuumennuskäsittelyä, jolla tuhotaan maidosta mahdolliset tautia aiheuttavat bakteerit ja parannetaan tuotteen turvallisuutta. Pastörointi lisää maitotuotteiden säilyvyysaikaa huomattavasti, mutta ei vaikuta oleellisesti maidon ravintosisältöön, koostumukseen, makuun eikä väriin. Maitojen värierot johtuvat rasvan eri määristä.

Homogenointi on myös luomussa sallittu tekninen toimenpide, jossa maidon rasva pilkotaan siten, ettei se nouse pintaan. Tällöin tuote on mahdollisimman tasalaatuista ja suuntuntuma on täyteläinen. Homogenoitu maitotuote voidaan myös lämpökäsitellä korkeammassa lämpötilassa, jolloin tuote säilyy hiukan normaalia pidempään.

Karrageeni on elintarvikelisäaine. Elintarvikelisäaineet ovat aineita, joita ei yleensä kuluteta varsinaisina elintarvikkeina, vaan ne lisätään tarkoituksellisesti elintarvikkeisiin jotakin teknologista tarkoitusta varten, esimerkiksi elintarvikkeiden tasaisen rakenteen säilymisen takaamiseksi.

Luomuasetuksen mukaan luomuelintarvikkeiden valmistuksessa saa käyttää vain välttämättömiä ja luonnossakin esiintyviä lisäaineita, joita on yhteensä alle 50. Se on vain murto-osa tavanomaisten elintarvikkeiden valmistuksessa sallituista lisäaineista.

Luomuelintarvikkeiden valmistuksessa on sallittu joitakin hapettumisenestoaineita (kuten tokoferoliuute), emulgointi-, stabilointi- ja sakeuttamisaineita (kuten lesitiini tai karrageeni), happamuudensäätöaineita (esimerkiksi sitruunahappo) sekä paakkuuntumisenestoaineita (esimerkiksi piioksidi) ja pakkauskaasuja (esimerkiksi happi).

Suurin osa lisäaineista on kokonaan kielletty luomutuotteiden valmistuksessa. Tällaisia ovat keinotekoiset säilöntäaineet (esimerkiksi natriumbentsoaatti), fosfaatit, makeutusaineet (kuten steviaglykosidi) ja arominvahventeet. Myös luomuelintarvikkeiden värjääminen kemiallisilla väriaineilla on kiellettyä.

Useille luomussa sallituille lisäaineille on säädetty erityisedellytyksiä, esimerkiksi käyttömäärä on rajoitettu tai lisäainetta saa käyttää vain tiettyjen tuotteiden valmistuksessa. Luomutuotteissa käytetyt lisäaineet ilmoitetaan tuotteen pakkausmerkinnöissä aivan kuten tavanomaistenkin elintarvikkeiden lisäaineet.

Kaikkien elintarvikkeiden valmistuksessa saa käyttää vain hyväksyttyjä lisäaineita. Jokaiselle lisäaineelle on tehty perusteellinen turvallisuusarviointi, ennen kuin se on hyväksytty käyttöön. EU:ssa elintarvikelisäaineiden turvallisuutta arvioi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA (European Food Safety Authority).

Lisätietoja luomuelintarvikkeiden koostumuksesta ja jalostuksesta:

Jaana Elo
Elintarvikeasiantuntija
040 9641 518
jaana.elo@luomuliitto.fi

Lue aiheesta tarkemmin Ruokaviraston kotisivuilta.