Kilpailut_ja_kunniamaininnat-hero

Laatuvilja ratkaisi Vuoden Luomutuote -kilpailun

Luomuliitto on myöntänyt Vuoden Luomutuote -palkinnot Krannin tilan 00-tyyppiselle pizzajauholle sekä Malmgårdin Pikkuhelmiä-yksijyvävehnälle. Voittajatuotteet kasvavat luomutilojen omasta maasta, ja ne on kehitetty omalla tilalla vaativaakin asiakaskuntaa kuunnellen.

Krannin tilan pizzajauho on uutuustuote, joka on kehitetty laatutietoisille pizzaharrastajille ja -kokeille. Tilan yrittäjät Anne Lukana ja Olli Lukkarinen viljelevät ja jalostavat luomuviljaa luomutilallaan Nurmijärven Lepsämässä. Monet pizzaharrastajat käyttävät italialaisia pizzajauhoja, ja heille haluttiin tarjota laadukas kotimainen vaihtoehto. 

– Ensimmäinen vaihe oli valita sellainen lajike, joka soveltuu meidän maaperäämme ja jossa on leipomisen kannalta juuri oikea sitko, Lukana kertoo. 

Lajikkeeksi valikoitui kevätvehnä Jaarli, jota tilalla viljellään yli 20 hehtaarilla.  

– Kun sato saatiin, teimme ensimmäiset myllytyskokeilut ja annoimme jauhoa kokeiltavaksi hapanjuurileipureille sekä pizzakokeille. Saimme kokemuksia sitkosta ja jauhon käyttäytymisestä, Lukana jatkaa. 

Vehnä jauhatetaan perinteikkäässä Töllin myllyssä Lohjan Pusulassa, jossa siitä erotellaan jyvän ydin ja sisin vaalea osuus jauhetaan tiettyyn karkeuteen. 

Pizzajauhon laatu testattiin vielä teettämällä siitä Saksassa analyysit, jotta saataisiin tarkat tiedot jauhon ominaisuuksista. Tärkeimmät tulokset on merkitty tuotepakkaukseen. Pizzajauho palkittiin ammattikeittiösarjassa, mutta valinnan tehnyt raati huomauttaa, että tuote soveltuu yhtä hyvin niin koti- kuin ammattikäyttöön.  

– Jauhomme on monen ammattilaisen yhteistyön tulos. Sen menestyksen takana ovat niin pitkään kokemukseen perustuva maanviljelytyö, ahkerat pizzakokit, mylläri kuin asiakkaammekin, jotka todella halusivat auttaa, Lukana kiittelee.  

Maailman vanhin vilja vakuutti

Vuoden Luomutuote -palkinnon kuluttajatuotteiden sarjassa pokannut Malmgårdin Pikkuhelmiä valmistetaan tilalla kasvaneesta yksijyvävehnästä, jota tilan yrittäjä Henrik Creutz kutsuu maailman vanhimmaksi viljaksi. Loviisassa sijaitseva tila on erikoistunut maatiais- ja muinaisviljoihin.  

– Alkuperäisissä viljalajikkeissa on parempi maku. Yksijyväinen sopii hyvin luomuviljelyyn sekä ilmastoomme, Creutz kertoo raaka-aineesta.  

Pikkuhelmiä voi käyttää niin lämpimiin ruokiin, salaatteihin kuin jälkiruokiinkin. Palkintoraati kiitteli tuotetta erinomaisena riisin korvikkeena ruuanlaitossa sekä erittäin maukkaana raaka-aineena erikoisuuksiakin hakeville maistelijoille.  

Kilpailussa myönnettiin myös kunniamaininta Moodfood Companyn luomumyslille sen näyttävästä, innovatiivisesta ja täysin kierrätettävästä pakkauksesta. 

Luomuliitto järjestää vuosittain Vuoden Luomutuote -kilpailun nostaakseen esille Suomen parhaita luomutuotteita. Voittajan valitsee asiantuntijaraati, johon kuuluivat tänä vuonna K-ryhmästä päivittäistavarakaupan johtaja Harri Hovi sekä myynti ja omat brändit -johtaja Tuuli Luoma ja Luomuliitosta toiminnanjohtaja Susann Rännäri, puheenjohtaja Janne Rauhansuu sekä elintarvikeasiantuntija Jaana Elo

Kuva: Marjo Koivumäki