hymyilevä mies seisoo pellolla

Kolumni: Älä unohda myydä

Kevättalvella 2023 luomuviljelijöiden somekeskustelussa puhuttiin hinnoista. Hinnat olivat laskusuunnassa, ja pudotus syksyn ja loppuvuoden hinnoista oli merkittävä. Esillä oli muiden muassa näkemys, että alle 350 euron tonnihinnalla en viljaa myy. Tarina ei kerro, päätyivätkö kaurat kuitenkin lopulta myyntiin vai odottavatko edelleen varastossa parempia aikoja. Saattavat saada odottaa aika pitkään. 

Viljaa tuotetaan myyntiin, ja vaikka jyviään miten rakastaisi, ennen pitkää tulee hetki, jolloin niistä on syytä luopua. Kun keskustelee viljakauppiaiden kanssa, esiin nousee viljelijöiden varsin yleinen toimintatapa, jossa kaupanteon hintarimaa hivutetaan nousevien hintojen markkinassa aina vähän ylemmäs kuin millä kaupan voisi tehdä. Sitten kun hinta kääntyy laskuun, ei edelleenkään myydä, kun odotetaan hinnan vielä palautuvan korkeammaksi. Kauppiaille tällainen toimintatapa on myrkkyä, kun epävarma saatavuus tekee toiminnasta hyvin lyhytnäköistä. 

Tätä kirjoitettaessa helmikuun puolivälissä elintarvikekäyttöön menevän luomukauran hintapreemio on vajaat 50 euroa ja kevätvehnän noin 30 euroa tonnilta. Tavanomaisen viljan termiinihinnat ovat poikkeuksellisen korkeat suhteessa syyskuun vehnäfutuurin hintaan, joten luomuviljojenkin termiinihintoja voi pitää varsin kohtuullisina suhteessa markkinaan. Teollisuuden tarjoamat kiinnityshinnat ovat markkinoiden näkemys syksyn todennäköisesti toteutuvasta hintatasosta, ja jos nämä eivät riitä, kannattaa jättää kylvämättä – ellei halua lyödä vetoa koko sadollaan parempien hintojen puolesta. 

Viljelijät ottavat satonsa markkinoinnissa ja myynnissä – tai oikeammin niitä laiminlyödessään – isompia riskejä kuin tajuavatkaan. En ihan heti keksi mitään toista tuotannollisen toiminnan alaa, jossa tuotanto käynnistetään ilman tietoa tuotteesta saatavasta hinnasta. Edellä mainittuja hinnan kiinnityksiä tekee vain murto-osa viljelijöistä, eivätkä luomuviljelijät poikkea tässä mitenkään edukseen. Kuinkahan moni on valmis ostamaan tuotantopanoksensa avohintaan niin, että toimitus tulee nyt ja hinnoittelu tehdään sitten markkinahintaan puolen vuoden päästä?  

Teksti: Timo Jaakkola
Kuva: Anniina Kivimäki

Kolumni on julkaistu Luomulehden numerossa 2/2024.