Maito kanisterissa

Voinko tarjota myyjäisissä tilamaidosta valmistettua joulupuuroa?

Järjestämme tilallamme joulumyyjäiset, joissa on tarkoitus myydä ja tarjoilla tilamaidosta valmistettua luomupuuroa. Onko se mahdollista, ja mitä meidän olisi hyvä huomioida?  


Puuron valmistaminen tilamaidosta ja tarjoaminen suoraan kuluttajille on mahdollista. Tällainen kertaluonteinen valmistus on rinnastettavissa pop up -toimintaan, jota ei tarvitse ilmoittaa kunnan elintarvikevalvonnalle.  

Huomioithan, että valmistuksen aikana puuron sisälämpötilan tulee olla yli 70 astetta. Kuumana myytävän tai tarjoiltavan puuron lämpötila tulee pitää vähintään 60-asteisena, sillä sitä viileämmässä mikrobit lisääntyvät nopeasti. Noudata hyvää työskentelyhygieniaa ja käytä suojapäähinettä sekä tarvittaessa suojaessua. Mikäli oman maidon jalostustoiminta on säännöllistä, tulee teidän rekisteröityä elintarvikehuoneistotoimijaksi oman kunnan elintarvikevalvontaan.  

Vaikka puuro on kypsennettyä ja tarjoillaan kuumana, tulee asiakkaille kertoa, mikäli se on valmistettu raaka- tai ternimaidosta. Markkinoinnissa ja myyntitilanteessa on hyvä muistaa, että puuroa saa kutsua luomupuuroksi vain, jos se on valmistettu luomumaidosta ja luomuryyneistä, esimerkiksi luomuriisistä tai -ohrasta. 

Jaana Liikkanen
Elintarvikeasiantuntija
040 964 1518
jaana.elo@luomuliitto.fi

Artikkeli on julkaistu alunperin Luomulehden numerossa 6/2025.