Tervetuloa kehittyvälle luomutilalle Vieremän Valkeiskylään!
Ketolan maatila on perinteikäs mutta rohkeasti uudistuva sukutila Pohjois-Savon sydämessä. Vuoteen 2021 asti tila toimi lypsykarjatilana, mutta uuden sukupolven tartuttua toimeen tammikuussa 2022 suunta käännettiin kohti luomua ja monipuolista viljanviljelyä.
Tilan viljelyksillä kasvaa nyt luomukauraa, -ohraa, -vehnää ja -ruista. Rehuvilja myydään läheiselle luomueläintilalle, missä se jalostuu luomulihaksi kaupan hyllylle. Myös muu osa tilasta on rekisteröity luomuvalvontaan, ja sillä kasvaa luomukeruutuotteita hillojen, teen ynnä muiden tuotteiden raaka-aineiksi.
Tilan toiminnan ytimessä on intohimo tuottaa ruokaa ilman torjunta-aineita ja kemiallisia lannoitteita – tavoitteena maukas ja ravinnerikas lähiruoka, jonka tuotannossa omavaraisuus ja paikallinen kiertotalous ovat keskiössä. Ketolan maatilalla panostetaan maaperän hyvinvointiin ja tilan sisäisen ravinnekierron kehittämiseen, jotta pelloilla kasvaa elämä myös tulevaisuudessa. Kehitämme jatkuvasti osaamistamme ja etsimme uusia ratkaisuja – erityisesti kiinnostaa rikkojen mekaaninen torjunta peltolohkoilla, tilan viljelijä Ina Liljeström kertoo
Yhteistyö ja lähiruoka ovat meille tärkeitä: osallistumme aktiivisesti ruokamatkailuhankkeisiin sekä teemme yhteistyötä lähiseudun pienmyllyjen ja -leipomoiden kanssa. Etsimme jatkuvasti parhaita tapoja tuoda tuotteemme suoraan kuluttajien ja matkailijoiden ulottuville, ja suoramyynti sekä tilavierailut ovat mahdollisia vaihtoehtoja. Erikoistuminen on alusta asti ollut toiminnan lähtökohta ja tavoite, jotta pienempikin yksikkö voi tuottaa kannattavasti.
Ketolan maatila on avoin kohtaamispaikka – olitpa ammattilainen, opiskelija tai kuluttaja, olet lämpimästi tervetullut tutustumaan tilaan ja sen toimintaan! Palvelemme suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, espanjaksi ja ranskaksi. Suuntaamme kohti tulevaisuutta, jossa luomu ja omavaraisuus ovat avainasemassa – tule mukaan seuraamaan ravinteikkaan ja herkullisen ruoan matkaa pellolta pöytään!
Jos itse vielä mietit tuotannon luomuun siirtämistä, niin terveiseni on: luomu on tulevaisuudessa yhä tärkeämpää – liity siis joukkoon palvelemaan elämännälkäisiä kuluttajia. Olen avoin kaikenlaiselle yhteistyölle, ja voimme tehdä villeistäkin ideoista totta. Kasvamme ja opimme yhdessä, sydän luomulle ja hyvälle ruoalle!

Tilaesittely on tuotettu osana Uutta virtaa Järvi-Suomen luomuun -hanketta, jota rahoittaa Euroopan maaseuturahasto 2023–2027. Lue lisää tilaesittelyitä.
