Luomuliitto ry on valinnut Vuoden Luomutuotteeksi Ease Organicin pakastekuivatut luomuvihannekset. Kilpailun kunniamaininta myönnettiin Koivunalhon luomutilan Lupiiniunelma-kahvijuomalle. Palkinnonsaajat julkistettiin 1.10. Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä.
Raati vakuuttui pakastekuivattujen vihannesten erinomaisesta mausta, puhtaista raaka-aineista sekä modernista ja houkuttelevasta pakkauksesta. Pakastekuivaus säilyttää vihannesten ravinteet ja maut ja tekee tuotteesta käyttökelpoisen ympäri vuoden – myös silloin, kun tuoreita kotimaisia vihanneksia on vähemmän saatavilla. Tuotteet sopivat niin terveelliseksi välipalaksi kuin lisukkeeksi salaatteihin, keittoihin ja pataruokiin. Ne toimivat retkiruokana ja kätevänä kotivarana.
– Pakkaukset sopivat yhtä hyvin maustehyllyyn, sipsihyllyyn kuin vihannesosaston läheisyyteen. Näin ollen tuotteella on monipuolisia mahdollisuuksia kaupallisessa sijoittelussa, raati huomautti.
Tuotteita on toistaiseksi saatavilla osuuskauppa Suur-Savon kaupoissa Etelä-Savossa sekä lähiruokamyymälöissä Etelä- ja Itä-Suomen alueella.
Ease Organic on haukivuorelainen yritys, jonka omistavat Kalliolan luomusta tuttu yrittäjäpariskunta Antti ja Elina Vauhkonen. Yrityksen tavoitteena on tarjota helppoja, käyttövalmiita ja monipuolisia luomutuotteita sekä kuluttajille että ammattikeittiöille – samalla vahvistaen paikallista yhteistyötä ja luomutuotannon elinvoimaisuutta Etelä-Savossa.
Lupiiniunelma haastaa kahvikansaa
Kilpailussa kunniamaininnan saanut Lupiiniunelma on kotimainen kofeiiniton vaihtoehto kahville. Koivunalhon luomutilalla kasvaneet makealupiinin siemenet on paahdettu ja jauhettu pienpaahtimossa, ja tuote on valmistettavissa kahvin tapaan tavallisilla kahvinkeittimillä.
– Lupiiniunelma on ajassa kiinni oleva tuote. Kofeiinittomien ja kahvia korvaavien juomien kysyntä kasvaa, ja Lupiiniunelma tarjoaa siihen kotimaisen vaihtoehdon, raati huomautti.
Tuote sai raadilta kiitosta paitsi maustaan, myös uudelleensuljettavasta pakkauksesta, jossa luomu- ja Hyvää Suomesta -merkinnät tuodaan selkeästi esille.
Koivunalhon luomutilaa Liedon Tarvasjoella viljelevät Esa ja Maarit Heinonen sekä heidän poikansa Miika Heinonen.Tilalla on jo vuosien ajan kokeiltu rohkeasti uusia viljelykasveja. Vuodesta 2015 lähtien viljelyssä ollutta makealupiinia jalostetaan myös jauhoiksi, rouheeksi ja pastaksi. Näitä proteiinipitoisia tuotteita myydään verkkokaupassa sekä useissa vähittäismyymälöissä ympäri Suomen.
Luomuliitto palkitsee parhaat kotimaiset luomutuotteet vuosittaisessa kilpailussa. Voittajan valitsee asiantuntijaraati, johon kuuluivat tällä kertaa SOK:n päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho, Ruohonjuuri Oy:n myymäläpäällikkö Marika Auersalmi, keittiömestari Petri Rauha, lehtori Petri Vähäkangas ja koulutusjohtaja Teemu Sirainen ammattikorkeakoulu Laureasta sekä Luomuliiton toiminnanjohtaja Susann Rännäri.

