Deloitte: luomu toisi miljardien säästöt yhteiskunnalle

Deloitte: Luomu toisi yhteiskunnalle miljardisäästöt

Alankomaissa on laskettu ruuantuotannon ulkoiskustannusten hintalapuksi yhteiskunnalle yli viisi miljardia euroa, kun lasketaan mukaan sekä maataloustuotannon arvo että esimerkiksi päästöt ilmakehään ja vesistöihin sekä luonnon monimuotoisuuden ja maaperän heikkeneminen.

Laskelmat osoittavat myös, että siirtymällä luomutuotantoon nämä kustannukset laskisivat yli neljän miljardin euron verran, kun muun muassa ympäristöhaitat pienenisivät, maaperän kasvukunto paranisi ja luonnon monimuotoisuus lisääntyisi tilatasolla. Ottamalla luomun lisäksi käyttöön paras käytettävissä oleva teknologia, kuten täsmäviljely ja sähköllä kulkeva koneisto, voitaisiin nostaa luomun satotasoja sekä vähentää päästöjä entisestään. Kun vielä kevennetään valkuaistuotantoa eläinperäisistä kasviperäisten suuntaan, päästään taseessa 5,3 miljardin euron verran plussan puolelle. 

Tulokset on laskenut kansainvälinen tilintarkastus- ja konsultointiyritys Deloitte Robin Food Coalitionin ja Food Transition Coalitionin tilauksesta. Koko raportti on luettavissa täällä.

Laskelmissa huomioitiin maataloustuotannon taloudellisen arvon lisäksi muun muassa järjestelmän kyky parantaa maan kasvukuntoa, kestää sään ääri-ilmiöitä, vähentää riippuvuutta ulkoisista tuotantopanoksista sekä myötävaikuttaa kansanterveyteen.

Selvitys osoittaa, että ruokajärjestelmässä voidaan siirtyä kestävään tuotantoon ja vähentää sen ulkoiskustannuksia ja samalla lisätä sen omavaraisuusastetta ja huoltovarmuutta. Raportin suositusten mukaan siirtymä vaatii poliittisia ja taloudellisia kannustimia, investointeja teknologiaan ja suoraan tukea tiloille, jotta muutos voidaan toteuttaa hallitusti ja oikeudenmukaisesti.

Alankomaiden nykyisellä maatalousjärjestelmällä on vuosittain –5,3 miljardin euron nettovaikutus, kun sen yhteiskunnalle aiheuttamia kustannuksia verrataan sen tuottamiin taloudellisiin hyötyihin. Siirtymällä luomutuotantoon ja keventämällä proteiinintuotantoa eläinperäisistä kasviperäisiin voitaisiin pienentää kustannuksia ja saavuttaa jopa +5,3 miljardin euron hyödyt yhteiskunnalle. Lähde: Deloitte the Netherlands 2025.

Uutinen on julkaistu alunperin Luomulehden numerossa 6/2025.