Luomu ruokapalveluissa

Tämän kevään aikana on useampi kuluttaja tai viljelijä soittanut ja ihmetellyt luomumerkintöjä ja -väittämiä kahviloissa ja ravintoloissa. Onko luomu oikeasti luomua? Entä miten luomutilan yhteydessä olevan kesäkahvilan tuotteissa luomu tulisi merkata?

Tässä on taas pientä muistilistaa. Lue lisää…

Maatiasviljaseminaarin antia

Maatiaisviljat ovat mahdollisuus luomuun, koska niiden viljelyssä ei tarvita runsaita lannoitusmääriä tai liukoisia ravinteita leivontalaadultaan hyvän ja laadukkaan sadon saamiseksi.

Mustialassa pidettiin 10.–12.7.2018 maatiaisviljaseminaari, johon saapui osallistujia ympäri Eurooppaa. Aiheina oli maatiaisviljojen viljelyn mahdollisuudet, siementuotanto, geenivarojen ylläpitäminen, jalostaminen, ravintoarvot, mylly- ja leivontalaatu, tuotteistaminen ja markkinointi. Lisäksi kävimme tilavierailuilla ja pellonpientareella.

Seminaarissa tuli monen asiantuntijan taholta esiin nykyviljelyn liiallinen monokulttuuri niin peltotasolla kuin elintarvikesektorilla. Tarvitsemme geneettistä monimuotoisuutta ja lajikkeiden säilymistä erityisesti nyt, kun ilmasto muuttuu, nykyisten lajikkeiden monimuotoisuus on heikentynyt ja vaatii runsaita panoksia tuottaakseen runsaan ja laadukkaan sadon. Osittain samasta syystä myös elintarvikepuolella on raaka-aineista hyvin yksipuolinen tarjonta, mikä ei ole ehkä se terveellisin vaihtoehto. Lue lisää…

12.7 Tilavierailu puutarha-mentorille

Kiinnostaako luomupuutarhatuotanto – avomaalla, kasvihuoneessa sekä tunnelissa? Oletko harkinnut vihannesviljelyn, taimien tai yrttien tuotannon kehittämistä? Lue lisää…