Hietalan luomutilan emäntä makoilee ylämaankarjan lehmän selässä laitumella.

Hietalan luomutila

Maaseudun sydämessä Hirvensalmen Kilkinkylällä sijaitsee Hietalan luomutila, jonka 70 hehtaarin alalla tuotetaan rehua 80-päiselle hereford- ja ylämaankarjaroduista koostuvalle luomuemolehmäkarjalle. Tilalla oli aiemmin pienimuotoista maidontuotantoa ja heinänviljelyä, mutta nykyisten viljelijöiden aloitettua tilanpidon vuonna 2014, alkoi siirtyminen lihakarjapuoleen. Nurmet uusitaan vihantaviljan kanssa, ja korjuu tehdään pyöröpaaleihin.

Luomuun siirrettiin kaikki kerralla, sekä pellot että eläimet.

– Luomuun siirtymisen perusteena oli ideologia! Oltiin uusia yrittäjiä, eikä käynyt mielessäkään lähteä ruiskun kanssa peltoja kiertämään. Luomun toimintatavat tuntuivat mielekkäiltä, toteaa yrittäjä Tanja Kyckling.

– Onhan se joka vuosi yhtä hienoa kuikuilla pellon laidalla tuuheaa apilanurmikasvustoa ja todistaa kasvua ilman jonninjoutavia myrkkyjä. Suurin käännekohta viljelyssä koettiin, kun ymmärsin yhtenä päivänä, että minähän en pelkästään viljele kasvin maan päällistä osaa vaan erityisesti sen juuria. Tämä ajatus sai keskittymään juuriston hyvinvointiin, ja näin saatiin myös satotasot käännettyä kasvuun.

Tilalla on investoitu viime vuodet voimakkaasti, ja toimintaa on laajennettu kymmenessä vuodessa liki kymmenkertaiseksi. Toki investoinnit nostavat työmäärää ja tekevät notkahduksen kannattavuuteen, mutta pitkällä tähtäimellä ajateltuna ratkaisu koetaan oikeaksi ja tukee toiminnan jatkuvuutta.

Keskiössä on laadukkaan luomulihan tuottaminen sitä arvostaville kuluttajille. Markkinointi hoituu pääosin tilan omasta myymälästä, ja myyntihuippu osuu kesään, jolloin on vilkkain grillauskausi ja lähialue täyttyy kesäasukkaista. Lisäksi muutamat kaupat jälleenmyyvät tilan vähärasvaista jauhelihaa, ja tarvittaessa sitä toimitetaan myös lähialueen ravintoloihin. Tuotteiden tutuksi tekeminen tapahtuu pitkälti sähköisiä kanavia hyödyntäen.

Tavoitteena on vakiinnuttaa paikka alueen johtavana luomunaudanlihan suoramyyjänä ja tarjota huipputuotteita lomalaisille. Samaan hintaan kaupunkilaisasiakas saa nähdä aitoa maalaiselämää – liha ja elämys samassa paketissa!

Terveisinä luomusta kiinnostuneille Tanja vinkkaa:

– Suosittelen kokeilemaan luomua. Ei siinä mitään häviä, vaikka yrittää. Sitä ei tiedä, vaikka meissä jokaisessa asuisi pieni luomuviljelijä, se pitää vaan kaivaa esille sieltä glyfosaattiruiskun takaa.

Tilaesittely on tuotettu osana Uutta virtaa Järvi-Suomen luomuun -hanketta, jota rahoittaa Euroopan maaseuturahasto 2023-2027. Lue lisää tilaesittelyitä.