Luomuviljelijä tarkastelee viljan kasvua pellolla

Luomuliitto 40 vuotta – Pioneereista suunnannäyttäjiksi

Vuonna 2025 Luomuliitto juhlii 40-vuotista taivaltaan. Neljässä vuosikymmenessä pienestä, marginaalisesta liikkeestä on kasvanut valtakunnallinen vaikuttaja ja suunnannäyttäjä kestävässä ruoantuotannossa.

– Olemme tulleet keski-ikään – meillä on historiaa, juuret ja vankka pohja, jolle rakentaa tulevaa, summaa Luomuliiton puheenjohtaja Janne Rauhansuu.

Kun Luomuliitto perustettiin 1980-luvun puolivälissä, luomutuottajia oli Suomessa vain noin 50. Alku ei ollut helppo, ja luomuviljelijöitä väheksyttiin.

Ensimmäiset vuodet olivat rakentamisen aikaa. Juurikin Luomuliitto kokosi ensimmäiset tuotantoehdot luomutuotannolle ja käynnisti valvonnan jäsenyhdistystensä kanssa. Määrätietoinen työ tuotti tulosta: siirtymävaiheen korvaukset ja myöhemmin pysyvä tukijärjestelmä mahdollistivat luomutuotannon kasvun.

Luomun vahvuudet säilyvät

Luomu on ollut edelläkävijä niin maanhoidon kuin eläinten hyvinvoinnin käytännöissä. Pioneeritiloilla kokeiltiin uusia viljelytapoja ja eläintenhoidon menetelmiä, joita on sittemmin otettu käyttöön myös tavanomaisessa tuotannossa. Luomu on toiminut koekenttänä uusille, paremmille käytännöille.

– Ilman pioneereja ja vahvaa määrittelyä luomusta ei olisi tullut sitä, mitä se tänään on. Jos luomua ei olisi ankkuroitu lakiin ja sertifikaattiin, se olisi jo viherpesty, muistuttaa Luomuliiton toiminnanjohtaja Susann Rännäri.

Luomulainsäädäntö ja -sertifiointi ovat tehneet luomusta luotettavan ja tunnistettavan, vaikka tarkka sääntely koetaan joskus myös kuormittavana.

Luomun vahvuudet ovat edelleen samat kuin 40 vuotta sitten: maan viljavuuden hoito, jäämättömyys kemiallisista torjunta-aineista, eläinten hyvinvoinnin korkea taso sekä ympäristön kunnioittaminen. Vuosikymmenten työ on jättänyt pysyvän jäljen suomalaisen maatalouden rakenteisiin ja käytäntöihin.

Luomu on kehittynyt ekologisen heräämisen liikkeestä osaksi kansallista ruokajärjestelmää ja huoltovarmuutta. Tulevina vuosina Luomuliitto haluaa olla entistä näkyvämpi edelläkävijä kestävän ruokajärjestelmän rakentamisessa, vahvistaa verkostoja sekä tehdä lisää tilaa luomulle.

– Luomuviljely parantaa maaperän rakennetta ja kykyä tuottaa ruokaa myös tulevaisuudessa, kun ilmastonmuutos tekee olosuhteista vaikeammat, puheenjohtaja Rauhansuu huomauttaa.

Juhlavuosi huipentuu Lahden Luomupäivillä

Luomuliiton juhlavuosi huipentuu Luomupäivillä Lahdessa 5.–6.11. Tapahtuman teeman ”Uudistava ja uudistuva luomu” mukaisesti esillä on, miten luomu voi uudistua ja säilyttää edelläkävijän asemansa kestävänä ruuantuotantomuotona.

Luomua ja Luomuliiton merkkipyykkiä juhlitaan 5.11. illan Luomugaalassa, jossa myös paljastetaan Vuoden Luomuyritys -kilpailun 2025 voittaja sekä luomukonkarin arvonimen saajat.