Ammattikeittiöiden luomukysyntä otettava todesta

Suomessa on 17 500 ammattikeittiötä, jotka tarjoavat noin 700 miljoonaa ateriaa vuosittain. Aterioiden valmistamiseen käytetään arviolta 350 miljoonaa kiloa raaka-ainetta. Lähes puolet ammattikeittiöistä on päättänyt lisätä luomun käyttöä.

Kiinnostus luomua kohtaan on kasvanut merkittävästi parin viime vuoden aikana myös julkisen sektorin ammattikeittiöissä. Vuodenvaihteessa ammattikeittiöille tehdyn selvityksen mukaan 47 prosenttia julkisista ruokapalveluista on tehnyt strategisen päätöksen lisätä luomuraaka-aineiden käyttöä, kun taas vuonna 2016 vain 22 prosenttia oli tehnyt vastaavan päätöksen. Lue lisää…

Luomusiemenen saatavuus ja tulevaisuus

Tuottajaorganisaatiot voisivat olla yksi hyvä ja tehokas keino nostaa luomusiementuotannon määrää, luoda kannattavampia toimintamuotoja tilojen väliseen yhteistyöhön sekä vähentää yksittäisten tilojen riskejä erikoistuotannossa ja markkinoinnissa.

Lue lisää…

Tuottajaorganisaation avulla lisää markkinavaltaa luomutuotteille?

Tuottajaorganisaatiolla pyritään vahvistamaan maataloustuottajien heikkoa asemaa elintarvikeketjussa ja lisäämään maataloustuotteiden markkinoiden vakautta. Tarkoitus on edistää elintarviketuotannon kannattavuutta ja laatua sekä täten myös kuluttajien mahdollisuuksia valita erilaisten tuotteiden välillä.

Tuottajaorganisaation tehtäviä voivat olla tuotteiden jalostaminen tai jakelu, yhteiset pakkaukset tai myynninedistäminen, laadunvalvonta, jätehuolto, tuotantopanosten yhteishankinta tai muut yhteiset palvelut. Se voi suunnitella tuotantoa ja neuvotella tuotteiden myyntisopimuksia, ja yhden tuottajaorganisaation hallinnassa voi olla useampia kuin yksi tuote. Lue lisää…

Viljelijävoimin markkinoille

Myös Itävallassa etsitään uusia suoramyynnin kanavia sekä vetoapua markkinointiin. Murtalin alueella 50 maatilaa ovat ryhmittyneet Bauernkraft-brändin alle yhdistykseksi.

Yhdistys hoitaa keskitetysti tuotteiden myynnin, markkinoinnin ja jakelun, jotta viljelijät voisivat keskittyä siihen, minkä osaavat parhaiten – laadukkaiden elintarvikkeiden tuottamiseen. Lue lisää…

Maatiasviljaseminaarin antia

Maatiaisviljat ovat mahdollisuus luomuun, koska niiden viljelyssä ei tarvita runsaita lannoitusmääriä tai liukoisia ravinteita leivontalaadultaan hyvän ja laadukkaan sadon saamiseksi.

Mustialassa pidettiin 10.–12.7.2018 maatiaisviljaseminaari, johon saapui osallistujia ympäri Eurooppaa. Aiheina oli maatiaisviljojen viljelyn mahdollisuudet, siementuotanto, geenivarojen ylläpitäminen, jalostaminen, ravintoarvot, mylly- ja leivontalaatu, tuotteistaminen ja markkinointi. Lisäksi kävimme tilavierailuilla ja pellonpientareella.

Seminaarissa tuli monen asiantuntijan taholta esiin nykyviljelyn liiallinen monokulttuuri niin peltotasolla kuin elintarvikesektorilla. Tarvitsemme geneettistä monimuotoisuutta ja lajikkeiden säilymistä erityisesti nyt, kun ilmasto muuttuu, nykyisten lajikkeiden monimuotoisuus on heikentynyt ja vaatii runsaita panoksia tuottaakseen runsaan ja laadukkaan sadon. Osittain samasta syystä myös elintarvikepuolella on raaka-aineista hyvin yksipuolinen tarjonta, mikä ei ole ehkä se terveellisin vaihtoehto. Lue lisää…