Asiantuntija vastaa

Yhä ekologisempia vihanneksia?

Kuluttajat haluaisivat ostaa entistä ekologisempia vihanneksia, eli mitä pitäisi silloin viljellä?

Luomu sinällään on jo hyvä ekologinen valinta, koska esimerkiksi kivennäislannoitteisiin tai torjunta-aineisiin ei käytetä samalla tavalla energiaa ja kemikaalijäämät ovat pienempiä kuin tavanomaisessa viljelyssä. Kuitenkin ekologisuutta voi kehittää pidemmällekin suosimalla satokauden mukaisia vihanneksia sekä mahdollisimman monimuotoista kasvivalikoimaa.

Kasvukausi on avomaavihanneksilla Suomessa kovin lyhyt, ilman erikoistoimenpiteitä satoa saadaan yleensä ainoastaan heinä-syyskuussa. Tuoreiden vihannesten satokautta voi kuitenkin jatkaa keväällä esimerkiksi parsan ja raparperin avulla. Syksyllä jotkut vihannekset sietävät kylmää ja jopa lyhytaikaisia lumipeitteitä ihmeteltävän hyvin. Kaalikasvit kaikkinensa, erityisesti lehtikaali saattaa säilyä syötävänä vielä marraskuullekin. Samoin mangoldi ja purjot sinnittelevät urheasti vielä lumen keskelläkin.

Lopun vuotta on tietysti hyvä käyttää varastojuureksia, joko sellaisenaan tai vaikka säilykkeinä. Pakkasvihannesten tulo markkinoille toivottavasti lisää kotimaisten luomuvihannesten kokonaismarkkinoita. Luomuvihannesten satokausimarkkinoinnissa on vielä paljon kehitettävää. Moni kuluttaja ei tiedä, että esimerkiksi parsakaalta voi ja kannattaa hyvin laittaa pakkaseen syksyllä, kun sen hinta on halvimmillaan.

Puutarhatuotannon asiantuntija Mikko Rahtola, puh. 040 573 4791

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.