Tiedotteet

Vuoden Luomutuotteet: Spelttikuitulisät, maitojen suurpakkaukset ja maasdam-juusto

voittajatLuomuliitto valitsi Vuoden Luomutuotteiksi SunSpeltin Luomu Spelttikuitulisä mustikalla ja Luomu Spelttikuitulisä tyrnillä. Ammattikeittiösarjan voitti Valion novobox-maidot eli 10 litran ammattikeittiöihin tarkoitetuissa pakkauksissa myytävät kevyt- ja rasvaton luomumaito. Kunniamaininnan sai Valio Luomu™ maasdam-juusto.

Voittajat julkistettiin 6.10. Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä. Valitsijaraadissa oli mukana Luomuliiton puheenjohtaja Pauli Talvitie, S-ryhmän marketkaupat kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu, Luomuliiton elintarvikeasiantuntija Jaana Elo ja Laurea ammattikorkeakoulun Ravintola BarLaurean keittiömestari Ilari Paananen.

spelttikuitulisa%cc%88t-valkoinen-painoSpeltti ja marjat ovat kotimaista superfoodia

– Halusimme tuoda markkinoille kotimaista superfoodia, jota speltti, tyrni ja mustikka ovat parhaimmillaan. Näemme mielellämme, että palkitsemisen tuoma näkyvyys hyödyttää luomua kokonaisuutena Suomessa, kertoo Sunspelt Oy:n toimitusjohtaja Kari Kaipainen.

Raati ylisti moderneja kuitulisiä, joissa on marjaa jopa noin 20 % ja upeat pakkaukset (160 g). Niihin on suoraan otettu mukaan myös englanninkieliset tekstit, koska spelttikuitulisiä on nyt jo esitelty myös yhdysvaltalaisilla markkinoilla. Spelttikuitulisät sopivat nautittavaksi smoothieissa tai maitotuotteiden kanssa.

Kari Kaipainen aloitti spelttituotteiden kehittelyn vuonna 2000 ja tuotevalikoima on kasvanut jauhoista lisukkeisiin, pastaan, näkkileipiin ja lakuihin. Myös luomuspeltin viljely Suomessa ja tietoisuus alkuperäisviljojen hyödyistä on lisääntynyt paljon.

– Olemme halunneet maksaa niin sanottua ”reilun kaupan” hintaa niin viljelijöille kuin elintarvikejalostuksen kumppaneillemme. Se ei ole helppo yhtälö suomalaiselle tuotteelle tässä hintakeskeisessä ajassa, mutta olemme pitäneet kiinni arvopohjastamme ja onneksi kauppa on myös ottanut tuotteemme valikoimiin, toteaa Kari Kaipainen.

novobox maidotLisää luomumaitoa kouluihin ja ravintoloihin

Luomumaitojen ammattikeittiöille sopiva pakkauskoko on keväällä tullut odotettu uutuus.

– Asiakkaita on tullut mukavasti ja näemme suuren kasvumahdollisuuden niin kouluissa kuin ravintoloissa, kertoo Hanna Savolainen Valiolta.

– Maidon suurkeittiöpakkaukset ovat merkittävä askel suomalaiselle luomualalle. Tätä on odotettu jo pitkään, toteaa valitsijaraati.

Syyskuun alussa tuli tieto uudesta asetuksesta, että rasvaton luomumaito jatkossa D-vitaminoidaan ja tämä lisää huomattavasti sen kiinnostavuutta koulujen ruokahankinnoissa.

maasdamJuustovalikoimaan kaivattua lisäystä

Vuoden Luomutuote kunniamaininnan sai Valio Luomu™ maasdam-juusto (500 g), jonka makua raati ylisti.

– Tuotekehitys ja tuotanto ovat tehneet ansiokasta työtä maasdamin juuri oikeanlaisen rakenteen ja hieman makean, pähkinäisen maun aikaansaamiseksi. Viime vuonna markkinoille tullut Valio Luomu™ gouda on myynyt erinomaisesti ja laajensimme valikoimaamme kuluttajien toiveiden mukaisesti, kertoo liiketoimintapäällikkö Kaisa-Maria Korkeamäki Valiolta.

Tällä hetkellä laajasti kaupoissa tarjolla olevien suomalaisten luomujuustojen tarjonta on vielä melko suppea, mutta Valion tavoitteena on, että luomujuustotarjonta vastaa jatkossa entistä paremmin kuluttajien tarpeisiin.
Lisätietoja:

Kari Kaipainen, , puh. 0500 412 731

Hanna Savolainen, , puh. 050 398 1153

, puh. 0400 534 003

Kuva: Ella Karttunen

Mirva Tollet (Valio), Kari Kaipainen (SunSpelt) ja Annikka Hurme (Valio). Kuva: Ella Karttunen