Asiantuntija vastaa

Viherlannoitus puutarhatilalle?

Millainen viherlannoituskasvusto sopisi puutarhatilan viljelykiertoon?

Karja- ja viljatiloilla palkokasvinurmet ja viherlannoitus ovat jo rutiinia, mutta puutarhatiloilla viherlannoituskasvivalikoimaa kannattaa miettiä hieman perusteellisemmin. Toisinaan viljelijällä olisi kiusaus saada kierron jokaisena vuonna myyntikelpoista satoa. Tehokas viherlannoitusvuosi kuitenkin tuo kustannuksensa helposti takaisin, jos seuraavan vuoden puutarhakasvista saadaan vähänkään parempi sato.

Maalaji vaikuttaa paljon viherlannoituskasvin valintaan. Mesikkä ja puna-apila sopivat kivennäismaille, kun taas virnat ja alsikeapila menestyvät paremmin eloperäisillä mailla. Kuivuudesta kärsiville lohkoille parhaita kasveja ovat mailaset, lupiinit sekä heinäkasveista koiranheinät ja nadat. Muutenkin seoksien ja oikeiden typpiymppien käyttö varmistaa viherlannoituksen onnistumisen.

Maalajin jälkeen seuraava kriteeri on puutarhakasvien kannalta haitallisten tautien välttäminen viljelykierrossa. Tämän vuoksi kaalikiertoon ei kannata ottaa ristikukkaisia viherlannoituskasveja tai varastovihannestilalle pitää löytyä myös heinäkasveja johonkin kierron vaiheeseen. Maan rakenne- ja väsymisongelmat vaivaavat myös puutarhatiloja. Viherlannoituskasveista löytyy melkoisia maan muokkaajia, kuten mesikkää, muokkausretiisiä tai maata ankeroisilta desinfioivaa pienikukkaista samettikukkaa.

Kannattaa myös muistaa, että monilla viherlannoituskasveilla on erittäin suuri mehiläistuottajaa hyödyttävä vaikutus. Esimerkiksi valkomesikällä tai hunajakukalla on arvioitu olevan jopa 500 kg/ha hunajapotentiaali, mikä taloudellisesti vastaa nykyisillä hinnoilla tavoittamattomissa olevaa noin 5 tn/ha luomurypsisatoa. Lisäksi kukkivien kasvien läsnäolo lisää petohyönteisten ja pölyttäjien määrää ja helpottaa näin puutarhakasvinkin viljelyä.

 

Puutarhatuotannon asiantuntija Mikko Rahtola, puh. 040 573 4791

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.