Asiantuntija vastaa

Vapaa vs. luomulehmä?

LehmäOnko vapaan lehmän maidon tuotanto eläimille parempi vaihtoehto kuin luomu? Kuinka suuri osa luomulehmistä on parressa? 

Suurin osa luomulehmistä elää vapaana pihatoissa eli nekin ovat ”vapaita lehmiä”. Lisäksi luomutiloilla on aina kaikilla eläimillä ulkoilu- ja laidunnuspakko. Tällaista vastaavaa ei vapaan lehmän maidon tuottajilla ole. Luomusäännöt ovat lisäksi tiukkoja ruokinnan ja lääkinnän suhteen eli eläimen elämän tulee olla mahdollisimman luonnollista ja myrkytöntä.

EU:ssa kun olemme ja osalla EU-maita lehmien pitäminen ilman parsia on mahdotonta (esim. alppitilat Sveitsissä), parsinavetta on sallittu luomussa pienille tuottajille vain poikkeusluvalla. Suomessa tällaisia pieniä tiloja on noin kolmekymmentä. Lehmiä on kuitenkin pakko ulkoiluttaa myös talvella ja kesällä ne ovat laitumella. Suomessa parsinavetat varmaan pikkuhiljaa ajan myötä poistuvat.

Aina ei mielestäni voi heti sanoa että parsinavetta on huono ja pihatto hyvä. Hyvin hoidettu parsinavetta on eläimelle parempi vaihtoehto kuin huonosti hoidettu pihatto. Parsilehmillä on parempi kontakti ihmisiin ja ne saavat yksilöllisemmän käsittelyn. Eläimet saavat lisäksi syödä rauhassa omalla paikalla muiden niitä häiritsemättä. Ujot yksilöt varmaan elävät stressittömämpää elämää. Pihatossa myös usein taudit leviävät helpommin kun eläimet kulkevat vapaasti paikasta toiseen.

Eläintuotannon asiantuntija Katarina Rehnström, puh. 040 9362 150

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoita.

Tämä kysymys ja vastaus myös Luomulehdessä.

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.