Tiedotteet

Vältä lisäaineita, valitse luomu

– Luomu on aitoa ruokaa: makeuden ja värin täytyy tulla luonnollisista raaka-aineista. Esimerkiksi luomujogurteissa väri saadaan yleensä aikaan aidoilla marjoilla. Väriaineet ja keinotekoiset makeutusaineet on kielletty, kertoo Luomuliiton puheenjohtaja Jaakko Nuutila.

Tavanomaisissa tuotteissa sallittuja lisäaineita on noin 300 ja niiden yhteisvaikutuksesta ei ole juurikaan tietoa.

– Eri kemiallisten aineiden yhteisvaikutuksia tulee tutkia entistä enemmän, painottaa Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio blogissaan.

Luomutuotteissa hyväksyttyjä lisäaineita on 47 ja useimmat niistä ovat luonnosta peräisin olevia. Luomutuotteita valmistavat yritykset tekevät arvokasta edelläkävijöiden työtä kehittäessään tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän lisäaineita.

– Luomussa sallittuja säilöntäaineita ovat vain natriumnitraatti ja –nitriitti. Ilman niitä esimerkiksi makkarat muuttuvat harmaiksi, eivätkä säily. Luomussa pärjätään kuitenkin huomattavasti pienemmillä pitoisuuksilla kuin tavanomaisella puolella, kertoo Jaakko Nuutila.

Tavanomaisissa tuotteissa erilaisten sallittujen säilöntäaineiden lukumäärä on kymmenkertainen luomuun verrattuna.

Evita-lehden Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 66 prosenttia suomalaisista haluaisi rajoittaa lailla sitä, kuinka montaa eri lisäainetta tuotteessa saa olla. Kaikki suuret puolueet ilmoittivat Luomulehdelle, että kannattavat luomun edistämistä ja esittivät siihen keinoja.

Myös säteilytys ja geenimuunnellut ainesosat ovat luomussa kokonaan kielletty. Edellinen eduskunta ei saanut valmiiksi lakia muuntogeenisten kasvien viljelystä Suomessa vaan se raukesi keväällä.

Lisätietoja:

Elisa Niemi, Luomuliiton toiminnanjohtaja, , puh. 0400 534003

 

Luomutuotteiden ja tavanomaisten tuotteiden vertailua lainsäädännön osalta. (EU:n luomuasetus 834/2007, Marjo Särkkä-Tirkkonen)

EY 834/2007 Luomutuotteet Tavanomaiset tuotteet
Sallitut lisäaineet yhteensä 47 (useimmat näistä ovat luonnosta peräisin olevia aineita) noin 300
Väriaineet Kielletty Noin 40
Aromiaineet Luontaiset sallittu Luontaiset ja keinotekoiset sallittu
Keinotekoiset makeutusaineet Kielletty n. 10
Sallitut säilöntäaineet 2 20
Säteilytys Kielletty Mausteet, steriili sairaalaruoka
Geenimuunnellut ainesosat Kielletty Merkintä pakkauksessa (ei merkintää, jos tuotannossa käytetty gm-rehua)