Tiedotteet

Uutta rikkakasvien hallintaan

Valtakunnallinen Luomupäivä 14.11. tuo tuottajien kokemuksia keskusteluun. Yksi kiperistä kysymyksistä monilla tiloilla on, miten hallita rikkakasveja tehokkaammin?

Marko Väljä on suosittu puhuja. Luomupäivässä saamme kuulla, miten hän hyödyntää eri menetelmiä rikkakasvien hallintaan.

– Hoidan rikat viljelyteknisin keinoin. Rikkaäestä en käytä, paljastaa Väljä, jonka karjatilalla Kauhajoella on kevyet kivennäismaat.

Väljän rikkakasvien hallinnan menetelmien lista on pitkä. Perustana ovat muun muassa monipuolinen viljelykierto ja harkittu lannan käyttö, jotka parantavat pellon kasvukuntoa ja rakennetta. Huolellinen kyntö, tarkka kylvömuokkaus luovat pohjan, jolle oikea-aikainen kylvö mahdollistaa nopean orastumisen.

Väljä on edelläkävijä Etelä-Pohjanmaalla hyvin levinneessä seoskasvustojen suosimisessa. Seosviljat kasvavat rehevästi ja varjostavat rikkoja – hän käytti niitä parempien satojen takia jo silloin kun hänen tilansa oli vielä tavanomaisessa tuotannossa. Aluskasveja on ollut käytössä 15 vuotta. Ne ehkäisevät kaikilla viljoilla yksivuotisia, ja tukahduttavat myös monivuotisia rikkoja.

– Varsinkin syksyllä aluskasveista on hyötyä. Monet heinät kasvavat rehevästi syysmyöhälle asti.

Väljä on saavuttanut korkeat satotasot ja viljelykasvit pystyvät varjostamaan rikkakasveja. Myös myöhäisemmillä lajikkeilla saadaan enemmän varjostusta rikoille. Silloin sato puidaan tuoreena ja murskesäilötään.

– Niitto sopivaan aikaan torjuu esimerkiksi valvattia. Niiton saa hyvin käyttöön 1-vuotisten vihantarehukasvien kuten vihantaherneen kanssa, vinkkaa Väljä.

Katso esitykset ja kysy lisää Luomupäivässä.
www.luomu.fi/tietoverkko > Väljä

Katso ohjelma ja ilmoittaudu 1.11. mennessä

 

Tämä artikkeli ilmestynyt ensin Luomulehdessä.