Asiantuntija vastaa

Tuttipullokaritsat?

Ajattelimme siirtää suomenlammaskatraamme luomuun. Mitä luomussa tehdään tuttipullokaritsoille, joita väkisinkin tulee joka vuosi?

Karitsojen tulee luomusääntöjen mukaan saada maitoa vähintään 45 päivää. Ensisijaisesti karitsat tulee ruokkia oman emän tai saman eläinlajin maidolla. Käytännössä tämä on tuttipullokaritsoilla kuitenkin aika vaikeaa, jollei mahdotontakin, toteuttaa. Karitsoille sopivaa luomuhyväksyttyä juottorehua ei markkinoilta tietääkseni löydy.

Karitsat juotetaan lampaille sopivalla tavanomaisella juottorehulla, jota saa yleisesti maatalouskaupoista. Tuttipullokaritsat voidaan joko markkinoida kokonaan tavanomaisina tai sitten 6 kuukauden siirtymävaiheen jälkeen luomuna. Juotossa olleiden karitsojen siirtymävaihe alkaa heti siitä kun niiden ruokinta täyttää jälleen luomuvaatimukset. Tuttipullokaritsojen 6 kuukauden siirtymävaihe ei tavallisesti ole mikään ongelma. Juotossa olevat karitsat kasvavat emän alla olevia karitsoja hitaammin ja saavuttavat teuraspainon myöhemmin.

Lampurin tulee kuitenkin muistaa huolellinen kirjanpito. Kaikkien juotossa olevien karitsojen korvamerkit kirjataan ylös. Lisäksi jokaisen eläimen tai eläinryhmän kohdalta merkitään koska juotto on aloitettu ja koska se on loppunut. Kirjanpito tarkastetaan luomueläintarkastuksen yhteydessä. Kyseiset eläimet ovat siirtymävaiheessa eikä niitä saa myydä luomuna.

Osa tuottajista pitää tuttipullokaritsoihin liittyvää työtä niin hankalana, että he myyvät karitsat pois mahdollisimman pian. Tuttipullokaritsat menevätkin usein kesälampaiksi. Karitsat ovat valmiiksi kesyjä ja monen kesälampaanpitäjän mielestä pullosta syöttäminen on mukavaa puuhaa.

Tarkennus asiantuntijalta Luomuviljelijät-ryhmän Facebook-kommenttien perusteella 3.4.2018:

Tuttipullojuottoon eivät yleensä joudu huonokasvuiset karitsat vaan sellaiset yksilöt, joita emä ei pysty tai halua hoitaa. Syitä voivat olla mainitut utaretulehdus, emän kuolema, karitsan hylkääminen jne.

On myös totta, että juotossa olevan karitsan voi saada kasvamaan yhtä hyvin kuin emon imettämän karitsan. Jos karitsojen juotto tehdään käsipelillä, joudutaan juottokertojen määrää usein rajoittamaan ja karitsojen päiväkasvu kärsii.

Hienoa, jos tilan juottokaritsat kasvavat yhtä hyvin kuin emon imettämät karitsat. Sitten pitää vaan päättää, lähetäänkö juotossa olleet teuraaksi tavanomaisena vai luomuna siirtymävaiheen päätyttyä.

Eläintuotannon asiantuntija Katarina Rehnström, puh. 040 9362 150

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.