Asiantuntija vastaa

Teurastuspaikat?

IMG_1290Huolestuneena katsoin TV 1:n MOT-ohjelman välittämää kuvaa ja tietoa nautakarjan, lampaiden ja sikojen kohtelusta eri teurastamoilla Suomessa. Olen ostanut lähes aina luomulihaa, siis nautaa, kun sitä lähikaupassamme on ollut saatavilla. Viedäänkö myös luomunautaa samoihin teurastamoihin teurastettavaksi?

Luomukotieläinsäännöt antavat raamit eläinten hoitoon ja ruokintaan tilalla. Säännöissä myös määritellään miten luomueläimet tulee lastata teurasautoon ja pitää erillään tavanomaisista eläimistä.

Lisäksi esimerkiksi Ruotsin KRAV-luomusäännöt määrittelevät hyvinkin tarkkaan, miten luomueläimiä tulee lastata ja kuljettaa. Eri kotieläimille on myös olemassa tarkat säännöt siitä, miten niitä ruokitaan ja käsitellään teurastamossa. Säännöissä on muun muassa erikseen määritelty tilavaatimukset eri eläimille, maksimi odotusajat, kuivikkeiden käyttö, tainnutus ja verenlasku.

Luomueläimet (naudat, siat, lampaat, kanat ja kalkkunat) teurastetaan samoissa teurastamoissa kuin tavanomaiset eläimet. Lopetusmenetelmät riippuvat siitä, mikä eläinlaji on kyseessä ja jonkin verran myös teurastamoista. Luomueläinten teurastus tapahtuu samoin menetelmin kuin tavanomaistenkin eläinten teurastus. Luomueläimet pitää kuitenkin pitää teurastamoissa erillään, jotta lihaerät eivät mene sekaisin.

Olipa sitten kyseessä luomu- tai tavanomainen eläin, pitää teurastamoissa noudattaa eläinsuojelulakia. Luomutuottajakin joutuu luottamaan siihen, että lakia noudatetaan ja että hänen kasvattamiaan eläimiä kohdellaan hyvin.

 

Eläintuotannon asiantuntija Katarina Rehnström, puh. 040 9362 150

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.