Asiantuntija vastaa

Syysvehnälajike ja kylvöajankohta?

Syysvehnä Vihonen webMikä olisi hyvä syysvehnä ja miten mikä olisi hyvä kylvöajankohta?

Syysvehnä voisi sopia monille tiloille viljelykiertoon parhaille lohkoille ja sille olisi kysyntää monella sektorilla.

Tällä hetkellä saa käyttää (22.7.2016) kylvössä myös tavanomaista syysvehnän siementä, kunhan sitä ei ole peitattu luomussa ei sallitulla aineella.

Urho on perusvarma talvehtija, josta itselläni parhaat kokemukset luomussa. Myös uudemmat lajikkeet toimivat varsinkin, kun niiden talvenkestävyys on parantunut selvästi – esimerkiksi Ceylon ja Arktika. Lajikevalintaa tehdessä olisi hyvä huomioida myös kasvuaika. Olen jokseenkin sitä mieltä, että lyhyemmän kasvuajan lajikkeet soveltuvat parhaiten luomuun vaikka kyseessä onkin syysviljat. Toki Etelä-Suomen parhaille lohkoille voisi ajatella myös kasvuajaltaan pidempiä lajikkeita.

Kylvöajankohta riippuu monesta tekijästä, mutta syyskuun alkupuoli olisi paras aika kylvää syysvehnä. Syysvehnän kylvössä minusta välttämätön takaraja on syyskuun viimeinen viikko.

Syksyllä kannattaa ehdottomasti kyntää alue, johon syysvehnä kylvetään. Näin saadaan vedelle enemmän tilaa ja kasvustolle tulee paremmat mahdollisuudet talvehtia. Myös hyvä lannoitus syksyllä tai edellisenä kesänä (karjanlanta, viherlannoitus) mahdollistavat paremman laadun syysvehnällä.

 

Kasvintuotannon asiantuntija Erkki Vihonen, puh. 040 9360 377

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.