Asiantuntija vastaa

Puinti loppusyksystä?

Syksy on ollut todella haastava. Onko mahdollista saada mitään puitua pois pellosta vielä talven aikana? Ja jos niin mitä niille voidaan tehdä?
Syksy oli todella haastava ja puitavia tuotteita jäi paljon peltoon. Tämä vaikuttaa myös taloudellisesti, koska luomutuotteiden hinnat ovat korkealla.

Valitettavasti viljan laatu kärsii todella paljon vaihtelevista säistä, runsaasta kosteudesta ja lumesta.
Viljan kasvusto on ollut paikoin hyvin kosteaa ja todennäköisesti myös erilaisia homeita on ollut runsaasti ja siemenet ovat itäneet runsain määrin.

Lumi ei välttämättä ole ongelma, mutta sitä ei saisi olla kasvustossa. Jos pellon pinnassa on lumikerros ja kasvusto vielä pystyssä, on puinti mahdollista kuivalla pakkasjaksolla. Tykkylumi, joka on kiinni kasvustossa, on sen verran kosteaa, joten sellaista kasvustoa ei kannata lähteä puimaan.

Härkäpavun puinnin voi pelastaa hyvä kuiva pakkasjakso. Pakkasta tulee olla yli 5 astetta ja puimurissa talvilaatu polttoaineena. Härkäpapu on jäisenä rapsakkaa ja menee kohtuullisen hyvin puimuriin ja todennäköisesti pellon pintakin kestää pakkasella paremmin puimurin painon. Ongelma saattaa syntyä siinä vaiheessa, jos puimurin moottori lämmittää säiliötä ja osa härkäpavusta sulaa ja jäätyy puimurinsäiliöön. Se voi aiheuttaa tukoksen puimurin tyhjennykseen. Myös päivälämpötilan nousu plussalle voi aiheuttaa ongelmia puinnissa, joten lämpötilan sahatessa kannattaa puida pakkasella.

Myöhään syksyllä puituja härkäpapuja on hankala kuivata kuivurissa. Niiden itävyys on todennäköisesti mennyt pakkasten ja sään vaihdoksien myötä hyvin huonoksi, jolloin kasvustoa ei tarvitse sinänsä varoa. Paras keino säilöä härkäpapu olisi esim. murskesäilöntä. Haasteena tässä on, että pavun loppukäyttäjä eli luomueläin on usein kaukana. Kuivaus perinteisesti lämminilmakuivurissa on haastavaa suuren kosteuden ja tukkeutumisriskin vuoksi. Lisäksi polttoainetta kuluu runsaasti, joten suosittelen jotakin muuta vaihtoehtoa.

Härkäpapu on hyvää ravintoa maanpieneliöille ja kasvukaudella se on tuottanut runsaasti typpeä maahan sekä vähentänyt viljojen tautipainetta kasvulohkolla. Joten härkäpapu on tuonut joka tapauksessa, jotakin lisäarvoa viljelyyn vaikka sitä ei puitua saisikaan.

Rypsit ja rapsit on mahdollista puida sopivalla pakkaskelillä. Jos kasvusto on pysynyt pystyssä, on pienellä pakkasella yleensä kohtuullisen kuivaakin. Rypsi ja rapsi todennäköisesti myös kuivuvat kohtuullisen hyvin kuivurissa. Riskinä myöhäiseen tai jopa talviseen puintiin on, että elintarvikekelpoisuus on menetetty. Monesti rypsi ja rapsi kelpaa kuitenkin vielä rehuksi.

Rypsin ja rapsin kanssa satotappioita aiheuttavat myös linnut ja siementen variseminen, kun säät vaihtelevat.

Kasvintuotannon asiantuntija Erkki Vihonen, puh. 040 9360 377

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.