Asiantuntija vastaa

Palkokasvit viljelykierrossa?

rajattu härkäpapu ja käsiMillä kasveilla voi täyttää viljelykierron palkokasvivaatimuksen? Onko kierrossa oltava puna-apilaa?

Palkokasveja tulee olla viljelykierrossa 30 prosenttia eli 2 vuotta 5 viiden vuoden kierrossa. Yksi vuosi on täytettävä nurmipalkokasveilla, joten esimerkiksi kaksi härkäpapu- tai hernevuotta ei riitä täyttämään tätä vaatimusta.

Kannattaa kuitenkin valita palkonurmikasvi sen mukaan, kuinka pitkä nurmi on suunnitteilla ja huomioiden sen mahdolliset käyttötarkoitukset esimerkiksi rehuksi. Lisäksi nurmi vuodella voi panostaa rikkojen torjuntaan ja maan rakenteen parantamiseen valitsemalla peittäviä tai syväjuurisia kasveja.

Nurmessa monesti palkokasvina on puna-apila, joka onkin varmin nurmipalkokasvi monenlaisiin olosuhteisiin. Kuitenkin on hyvä muistaa, että on muitakin nurmipalkokasveja. Sinimailanen on hyvä palkonurmikasvi pelloille, joilla vesitalous on kunnossa. Alsikeapila sopii eloperäisimmille maille ja valkoapila tuo peittävyyttä maanpinnan lähelle.

Lisäksi yksivuotisina palkonurmi kasveina toimivat hyvin virnat ja yksivuotiset apilat kuten persianapila ja veriapila. Uudempia tuttavuuksia monille ovat valkomesikkä ja rohtomesikkä. Näistä yhden lajin kasvustona toimii parhaiten valkomesikkä. Se tuottaa tiheän kasvuston maan päälle ja komean juuren maan alle.

Tällä hetkellä on olemassa monta erilaista vaihtoehtoa kasveiksi, joilla voi täyttää luomussa vaaditun palkokasvi vaatimuksen. Tärkeimpänä on tuntea lohkon kasvukunto ja miettiä sen jälkeen minkälaisen kasvuston ja mihin käyttö tarkoitukseen tämä kasvusto mahdollisesti tulisi: maanrakenteen parantaminen, typentuottaminen, rikkakasvien torjunta vai ennen kaikkea rehuksi.

 

Kasvintuotannon asiantuntija Erkki Vihonen, puh. 040 9360 377

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.