Asiantuntija vastaa

Pakkaamattoman merkinnät?

Pakattu vai pakkaamaton tuote – onko luomumerkinnät aina pakollisia?

Marjat, perunat ja kasvikset myydään kesäaikaan ja heti sadonkorjuun jälkeen usein avonaisissa rasioissa tai laatikoissa suoraan kuluttajalle. Moni luomutuottaja onkin kysynyt, milloin luomumerkinnät ovat pakolliset ja milloin ei.

Valmiiksi pakatulla elintarvikkeella tarkoitetaan elintarviketta, joka on ennen myyntiä valmiiksi suljettu pakkaukseen kokonaan tai osittain siten, että pakkauk¬sen sisältöä ei voida muuttaa avaamatta tai rikkomatta pakkausta, esimerkiksi luomukaurahiutaleet tai luomumansikkahillo. Näissä tuotteissa tulee olla pakollisten pakkausmerkintöjen lisäksi EU:n luomutunnus (lehtilogo), valvovan viranomaisen tunnus ja sen alapuolella maatalousperäisten raaka-aineiden tuotantopaikka. Tämä on varmasti selvä asia kaikille.

Pakkaamattomalla elintarvikkeella tarkoitetaan loppukuluttajalle sellaisenaan tarkoitettua -elintarviketta, jonka kuluttaja itse pakkaa, (esim. kaupasta ostetut luomuperunat), tai luomuperunat, jotka pakataan kuluttajan pyynnöstä elintarvikkeen luovutuspaikassa tai joka on valmiiksi pakattu elintarvikkeen luovutuspaikassa välitöntä myyntiä varten (esim. maatilapuodissa) tai joka tarjoillaan elintarvikkeen luovutuspaikassa loppukuluttajalle valmiina nautittavaksi (esim. luomumansikka smoothie).

Lisäksi myymälässä myytävät ja siellä yksittäin läpinäkyvään pakkaukseen pakatut juustot tai yksittäispakatut, läpinäkyvään pakkaukseen pakatut kasvikset (esim. luomukurkut) katsotaan pakkaamattomiksi. Näissä ns. pakkaamattomissa tuotteissa ei tarvitse olla pakollisia pakkausmerkintöjä eikä luomumerkintöjä. Kuluttajalle tulee kuitenkin antaa riittävät tiedot elintarvikkeesta, esim. avonaisessa laatikossa myytävissä mansikoissa tulee olla maininta määrästä (esim. 2 kg) sekä välittömässä yhteydessä kyltti, jossa on mainittu alkuperämaa ja laatuluokka.

Asiaan liittyvää lainsäädäntöä:
EU 1169/2011 asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille (pakatut tuotteet)
MMMa 834/2014 asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille (pakkaamattomat tuotteet)

 

Elintarvikeasiantuntija Jaana Elo, puh. 040 9641 518

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.