Asiantuntija vastaa

Paistoleivän alkuperä?

Ostin paikallisesta isosta ruokakaupasta siellä paistetun ruokaleivän. Lämmin ja herkullisen tuoksuinen leipä oli pakattu paperipussiin. Vasta kotona huomasin, että leipä olikin leivottu Tanskassa!!! Luulin ostaneeni kotimaisen tuotteen. Huijataanko meitä kuluttajia? Lämmin leipä, eikö leivän ulkomainen alkuperä olisi pitänyt kertoa jotenkin muutoinkin?

Elintarvikkeiden pakkausmerkintäsäädökset edellyttävät, että pakkauksessa ilmoitetaan valmistajan, pakkaajan tai EU:ssa toimivan myyjän nimi ja osoite. Lisäksi on ilmoitettava tarkemmat tiedot alkuperästä, jos sen ilmoittamatta jättäminen voi johtaa ostajaa harhaan elintarvikkeen todellisen alkuperän suhteen. Tämän tarkoituksena on varmistaa, ettei ostaja oleta ostavansa suomalaista alkuperää olevaa tuotetta, jos se on valmistettu muualla tai vain tuotu Suomeen.

Valmistaja on se toimija, joka on jalostanut tai koostanut elintarvikkeen tai muulla käsittelyllä saattanut elintarvikkeen lopulliseen muotoonsa. Valmistuksella tarkoitetaan elintarvikkeen yhdistämistä muihin ainesosiin, kypsentämistä, säilömistä tai muuta vastaavaa käsittelyä.

Valmistamisen käsite on hyvin laaja ja valmistusmaa ei välttämättä tarkoita samaa kuin alkuperämaa.

Silloin kun elintarvike valmistetaan useista ainesosista, ovat valmistusmaa ja alkuperämaa sama asia.

Elintarvikkeet, joiden oleellinen raaka-aine on ulkomaista alkuperää, ja joiden valmistuskäsittely Suomessa on vähäistä, eivät muutu alkuperältään suomalaisiksi, vaikka niiden valmistusmaa tällöin onkin Suomi. Tällöin raaka-aineen alkuperämaa tulee ilmoittaa, jos sen puuttuminen voi harhaanjohtaa ostajaa.

Kaupan paistopisteestä ostettu leipä on tyypillinen esimerkiksi tuotteesta, jonka alkuperä on ilmoitettava silloin, kun leipä on leivottu jossain muualla (tässä tapauksessa Tanskassa) ja tuodaan raakapakasteena Suomeen. Kauppa vain paistaa leivän, pakkaa paperipussiin ja myy sen kuluttajalle. Eli leivän paistaminen on vähäistä käsittelyä ja alkuperä täytyy ilmoittaa kuluttajalle. Samoin Suomessa pakatun ulkomaisen maidon alkuperä on ilmoitettava.

Paistopisteistä löytyy myös suomalaista leipää, joten on hyvä olla tarkkana pakkausmerkintöjen kanssa ja lukea ne aina tarkkaan – lämmin leipä ei valitettavasti aina ole tae suomalaisesta tuotteesta. Joidenkin paistopisteiden valikoimissa on myös luomuleipää.

Lisätietoja elintarvikkeiden pakkausemerkinnöistä ja alkuperän ilmoittamisesta löydät Eviran sivuilta: www.evira.fi

 

Elintarvikeasiantuntija Jaana Elo, puh. 040 9641 518

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.