Asiantuntija vastaa

Nitraattia pinaatista?

Meillä syödään kotona runsaasti salaatteja ja kasviksia, mutta emme ole vegaaniperhe vaan syömme myös lihaa. Lapset rakastavat kasvispihvejä, varsinkin pinaattiohukaisia. Syömme luomuruokaa aina, kun vaan on mahdollista. Eräässä lehtiartikkelissa varoiteltiin kasvisten runsaista nitraattimääristä. Pitääkö olla huolissaan lasten nitraatin saannista ja alkaa rajoittamaan esim. luomupinaattiohukaisten syöntiä?

Näin syksyllä sadonkorjuun aikaan nousee aina tuo nitraattikysymys esille. Ruokavaliossa on hyvä tietenkin välttää yksittäisten nitraatinkerääjäkasvisten yksipuolista käyttöä. Esim. poikkeuksellisen runsas ja pitkäaikainen lehtisalaattien, pinaatin tai punajuuren syönti saattaa johtaa hyväksyttävän päivittäissaannin ylittymiseen, mutta toisaalta kasvisten hyvien ominaisuuksien katsotaan kuitenkin ylittävän nitraatin mahdollisesti aiheuttamat haitat. Ruokavaliossa tulee aina muistaa monipuolisuus.

Luomutuotteiden ja tavanomaisesti tuotettujen kasvisten nitraatti ja nitriitti pitoisuuksista löytyy ristiriitaisia tutkimustuloksia; joidenkin mukaan luomutuotteissa on vähemmän nitraattia kuin tavanomaisesti tuotetuissa, mutta löytyy myös päinvastaisia tutkimustuloksia. Pelkkä tuotantotapa ero ei yksistään vaikuta kasvisten nitraattipitoisuuksiin vaan tulee myös huomioida kasvilajike ja lannoitus, kastelu, valon määrä ja lämpötila.

Eli osana monipuolista ruokavaliota, ei tarvitse rajoittaa lasten luomupinaattiohukaisten syöntiä.

Loppumuistutuksena vielä, että luomulihavalmisteisiin saa käyttää vain noin puolet tavanomaisiin lihavalmisteisiin sallitusta nitraatin ja nitriitin määrästä eli yliannostusta ei varmasti tule.

Elintarvikeasiantuntija Jaana Elo, puh. 040 9641 518

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.

Nitraattia kertyy kasveihin tilanteissa, joissa typpeä on käytettävissä ylen määrin kasvin tarpeisiin nähden. Nitraattia kertyy erityisesti valon intensiteetin ollessa matala ja päivänpituuden lyhyt. Myös kasvin iällä on vaikutusta ja nitraattia kertyykin erityisesti vanhoihin lehtiin. Kasviin kertynyt nitraatti voi muuntua sadonkorjuun jälkeen nitriitiksi, joka on ihmisen terveydelle haitallista. Nitriitin haittavaikutusten takia lainsäädäntömme asettaa rajat vihannesten sallituille nitraattipitoisuuksille.

Osaan kasveista kertyy luontaisesti enemmän nitraattia. Pinaatti kuuluu tällaisiin kasveihin ja siksi sille on määritetty omat nitraatin enimmäispitoisuusrajat. Luomutiloilla ei tavallisesti vapaudu maasta typpeä ylen määrin kasvien käyttöön, jolloin riski nitraatin liialliselle kertymiselle on matala.

Tutkimusten mukaan orgaanisten  lannoitteiden käytöllä ja lisäämällä maan orgaanisen aineksen pitoisuutta voidaan vähentää nitraatin kertymistä vihanneksiin. Tämän takia luomuvihanneksista mitataan tavallisesti alhaisempia nitraattipitoisuuksia”, toteaa Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen.