Asiantuntija vastaa

Nitraatit kasviksissa?

salaattiKesällä tulee syötyä enemmän kasviksia kuin talvella. Olen lukenut, että kasviksissa on runsaasti nitraattia. Ovatko avomaan vihannekset turvallisempia kuin kasvihuoneessa kasvaneet? Entä pitäisikö meidän rajoittaa lapsiemme salaatin syöntiä? Entä pitäisikö sitä rajoittaa meillä aikuisilla?

Nitraatti on vesiliukoinen, luonnossa esiintyvä yhdiste, joka liittyy typen kiertokulkuun ja sitä esiintyy kasveissa luontaisesti, esimerkiksi vihreiden lehtivihannesten lehdissä. Nitraattia muodostuu myös ihmisen elimistössä ravinnon typpiyhdisteistä ja se muuttuu aineenvaihdunnassa osittain nitriitiksi. Valtaosa ravinnon kautta saadusta määrästä poistuu elimistöstä munuaisten kautta.

Kasvisten luontaiset nitraattipitoisuudet vaihtelevat suuresti ja riippuvat mm. kasvilajikkeesta, kasvuolosuhteista ja prosessoinnista. Valon määrä vaikuttaa kasvisten nitraattipitoisuuksiin siten, että suurempi valomäärä pienentää nitraattipitoisuuksia. Eli peitettyinä kasvaneissa kasviksissa on luonnostaan korkeammat nitraattipitoisuudet kuin avomaalla kasvaneissa kasviksissa. Koska nitraattipitoisuuteen vaikuttavia tekijöitä on monia, ei voida kuitenkaan yksiselitteisesti sanoa, että kasvihuonekasviksissa olisi enemmän nitraattia.

Kyllä lapset voivat syödä huoletta salaattia, kun se on osana monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota. Poikkeuksellisen runsas ja pitkäaikainen pelkkien lehtisalaattien, pinaatin tai punajuuren kulutus saattaa johtaa hyväksyttävän päivittäissaannin ylittymiseen, mutta kasvisten hyvien ominaisuuksien katsotaan kuitenkin ylittävän nitraatin mahdollisesti aiheuttamat haitat. Myös aikuisten ruokavaliossa tulee kiinnittää huomiota monipuolisuuteen.

Luomuruukkusalaatin nitraattipitoisuudet ovat vain noin 1-5 % tavanomaisiin salaatteihin verrattuna. Jos tavanomaisen salaatin nitraattipitoisuus on keskimääräinen 3000 mg/kg, saa 60 kiloinen ihminen syödä salaattia turvallisesti 75 g päivässä. Luomusalaatilla sallittu määrä salaattia olisi ainakin kaksikymmenkertainen.

Eviran kotisivuilta löytyy yksityiskohtaisempaa tietoa nitraattia sisältävien kasvisten käytöstä alle kouluikäisillä lapsilla. (www.evira.fi)

Elintarvikeasiantuntija Jaana Elo, puh. 040 9641 518

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.