Asiantuntija vastaa

Natural = luomu?

EU_Organic_Logo_Colour_rgbHyvin usein pakkauksissa lukee esim. luontainen kaakao tai natural jotain… Mutta onko luomu ainesosa sama kuin natural eli luontainen ainesosa?

Luomutuote voi olla ”natural” eli luontainen tuote, mutta luontainen tuote ei välttämättä aina ole samalla luomutuote.

Markkinoilla on kasvavissa määrin tuotteita, joissa on luontaisia väitteitä. Tämä kirjava termin käyttö saattaa hämmentää kuluttajaa, koska ei ole olemassa kansainvälistä lainsäädäntöä eikä standardeja, jolla yhdenmukaisesti määritellään mitä on luontainen elintarvikeainesosa elintarviketeollisuudelle tai millaisia luontaisia väitteitä kuluttajalle voidaan kertoa. ”Natural” ei siis ole sertifioitu ilmaisu. Poikkeuksena luontainen kivennäisvesi ja luontaiset aromit, joita koskee jo omat lainsäädännöt.

Luomu, joka on lyhenne sanasta luonnonmukainen, on asetuksella säädetty ja valvottu tuotantotapa. Eli tuote on valmistettu maatalousperäisistä ainesosista, jotka on tuotettu luomusäädösten mukaisesti. Luomuväittämien käyttö edellyttää aina sertifiointia.

Nestlén aloitteesta on käynnistetty ISO Natural projekti, jolla pyritään saamaan maailmanlaajuiset kriteerit ja standardit luontaisille ainesosille. Hankkeen tavoitteena ovat valmiit standardit viimeistään vuoden 2017 loppuun mennessä.

 

Elintarvikeasiantuntija Jaana Elo, puh. 040 9641 518

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus myös Luomulehdessä 3/2015. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.