Asiantuntija vastaa

Miten pelto-ohdakketta ja –valvattia voi torjua viherlannoitusnurmista?

Kestorikkakasvit nousevat monesti esiin kysymyksissä. Kysymyksiin vastattaessa selvitän ensin, mitä tilalla on tehty nurmivuosina, koska kestorikkojen torjunta tehoaa parhaiten heinä-elokuussa. Yleensä ratkaisu löytyy nurmivuosista.

Luomu kasvinviljelytilalla tehokkain menetelmä torjua ohdaketta ja valvattia on käyttää kaksivuotisia viherlannoitusnurmia. Nurmikasvusto mahdollistaa torjuntatoimet eli niitot aina, kun juuririkat ovat kasvaneet juuressa olevan ravinnevaraston avulla siihen pisteeseen (=kompensaatipiste), kunnes ne alkavat keräämään vararavintoa juureen.

Kompensaatiopiste on valvatilla 5-6 lehteä ja ohdakkeella 6-7 lehteä. Juuririkkojen torjunnassa paras tulos saadaan viidellä niitolla kesässä. Tiheä niittorytmi kohdistetaan ongelmakohtiin pellolla. Niitto tehoaa vain tiheässä ja nopeakasvuisessa nurmessa, joka pakottaa juuririkkakasvit kasvamaan pituutta.

Viherlannoitusnurmissa olisi käytettävä monipuolista ja riittävän suurta siemenmäärää (20 – 30 kg/ha) ja seoksessa olisi oltava mukana nopeasti niiton jälkeen kasvuun lähteviä lajeja ja lajikkeita, kuten ruokonataa ja valkoapilaa. Harvassa kasvustossa juuririkat tekevät lehtiruusukkeen maan pinnalle, eikä niitossa saada niitä katkaistua, jolloin torjuntateho on heikko. Parhaan niittotuloksen saa kun kasvustoa ei tallata ennen niittoa. Tarkista, että kasvusto katkeaa myös traktorin pyörän jälkien kohdalta, jos käytössä on traktorin takana kulkeva laite.

Yleensä yksi vuosi ei ole riittävä hyvään tulokseen pääsemiseksi, sen tähden kaksivuotinen nurmi on tarpeen. Kaksivuotisessa apilanurmessa juuriston määrä on lähes kaksinkertainen, joten seuraavalle kasville saadaan myös suurempi lannoitusvaikutus. Toisena nurmivuonna voidaan tehoa parantaa keskikesän kesannolla, jossa nurmi rikotaan niiton jälkeen kultivaattorilla ja juuret jätetään kuivamaan pellon pinnalle. Rikkominen tehdään noin kuukausi ennen kyntöä ottaen huomioon tukiehdot. Kultivointi uudistetaan kunnes juuret ovat kuivaneet ja näivettyneet. Tehokkain kone juurien pintaan nostamisessa on juolannostin (Kvick-Finn). Lopuksi pelto kynnetään ja siihen kylvetään syyskylvöinen kasvi.

Kasvintuotannon asiantuntija, Reijo Käki, puh. 040 9360 377

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! www.luomuliitto.fi/luomutuotanto/neuvonta

Tämä kysymys ja vastaus julkaistu myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi