Asiantuntija vastaa

Miksi luonnon pyretriini on poistumassa ja löytyykö sille korvaajaa?

Luomupuutarhatuotannossa voidaan käyttää vain EU:n luomuasetuksen määrittelemiä kasvinsuojeluaineita, joita on tällä hetkellä listattuna kaikkiaan noin 27 ainetta tai aineryhmää. Jotta torjunta-ainetta voidaan myydä myös Suomessa, sen tulee kuulua lisäksi TUKESin ylläpitämään kasvinsuojeluainerekisteriin. Jos aine kuuluu sekä TUKESin että EU:n listalle, se voidaan merkitä Eviran ylläpitämään listaan luomussa sallituista torjunta-aineista. Tällä hetkellä näitä aineita on Eviran listalla 18 tuotemerkkiä. Vertailun vuoksi voidaan todeta, että esimerkiksi Ruotsin luomutuottajilla on käytössä suunnilleen sama määrä rekisteröityjä valmisteita, vaikkakaan ei aivan samoja.

Pyretrum-päivänkakkarasta valmistettu luonnon pyretriini on ollut luomun perinteisiä pitkään käytettyjä torjunta-aineita, mutta se on nyt poistumassa markkinoilta 2015. Pääasiallinen syy ovat kiristyneet ympäristövaikutusten arvioinnit ja erityisesti pyretriinin haitalliset vaikutukset vesieliöihin. Luomuliitto reagoi asiaan jo ennakolta pari vuotta sitten, jolloin haettiin ns. koetoimintalupaa korvaavalle neem-puu-uutteesta tehdylle valmisteelle. Koetoimintaluvassa aineen käyttäjät rekisteröityvät hakevan organisaation kautta ja lupaavat raportoida kokemuksiaan aineen käytöstä. Neem-valmiste ei täysin korvaa pyretriiniä, sillä se ei suoranaisesti tapa tuholaisia, vaan hidastaa niiden syöntiä ja lisääntymistä.

Pienen puutarhatuotantomaan, kuten Suomen ongelma sekä tavanomaisessa että luomuviljelyssä on se, ettei moni valmistaja halua tehdä tuhansien eurojen hintaista ja vaativaa kasvinsuojeluainerekisteröintiä, jos markkinat arvioidaan kannattamattoman pieneksi. Koetoimintalupa voi silloin olla toimiva ratkaisu. Neem-uutteen lisäksi jatkossa koetoimintaan on toivottu mm. rikkiä ja rikkikalkkia, joita voidaan käyttää sienitauteja vastaan. Muuten kasvinsuojelun suuntaus kaiken kaikkiaan näyttää olevan, että varsinaisia torjunta-aineita poistuu markkinoilta enemmän kuin uusia valmistetaan. Tilalle tarjotaan kasvavaa valikoimaa biologista torjuntaa sekä erilaisia kasvia vahvistavia elisitoreja, ns. hoitoaineita, joiden hyväksyntämenettely on kevyempi kuin varsinaisten torjunta-aineiden.

Puutarhatuotannon asiantuntija Mikko Rahtola, puh. 040 573 4791

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus julkaistu myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi