Asiantuntija vastaa

Miksi luomumunat maksavat enemmän?

LOn totta, että luomumunat maksavat kaupassa enemmän kuin virikehäkki- ja lattiamunat. Luomumunan tuottaja saa tällä hetkellä munakilosta noin reilu puolet enemmän kuin esimerkiksi lattiamunien tuottaja. Luomumunien tuottaminen
on kalliimpaa kuin tavanomaisten munien tuottaminen monestakin syystä.
Luomutuotannossa kanoja saa lattianeliötä kohti olla maksimissaan 7 kpl,
lattiakanalassa 9 kpl. Tuotos lattianeliötä kohden on jo täten valmiiksi luomussa alhaisempi. Myös lämmityskustannukset ovat tästä syystä korkeammat. Kun tuottaja aloittaa tuotantoa hän saa ostaa vain luomuhyväksyttyä nuorikoita, jotka nekin ovat kalliimpia.

Luomukanalassa pitää kanoilla olla ulkotarhat, ikkunat ja ulosmenoluukut. Näitä ei tavanomaisissa kanaloissa ole.

Luomurehut ovat kalliita osittain siksi että gmo-rehujen, synteettisten rehuainesosien ja värien käyttö on kiellettyä. Luomutuottaja ei myöskään voi viljellä pelloillaan vain rehua kanoille vaan joutuu pitämään noin 1/3 pelloistaan vihreänä nurmikasvustona.
Luomutarkastaja käy tilalla vähintään kerran vuodessa mikä sekin lisää
kustannuksia. Tässä tärkeimmät luomumunan hintaa nostavat seikat tilatasolla.

Kananmunapakkaamotkin ovat pitäneet tuottajille maksettavaa hintaa korkeana, jotta tilat uskaltaisivat siirtyä luomutuotantoon. Kauppa ottaa kananmunista vielä oman katteen, joka on aikamoinen. Pakkaamosta kauppaan siirtyessä luomumunakilon hinta vielä lähes kaksinkertaistuu.

Luomumunat ovat kuitenkin hyvin suosittu luomutuote, koska eläinten hyvinvointiin ja gmo-vapauteen panostamista arvostetaan.

Eläintuotannon asiantuntija Katarina Rehnström, puh. 040 9362 150

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus julkaistu myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.