Asiantuntija vastaa

Luontaiset aromit?

Ennen pakkauksissa oli merkattu, jos elintarvikkeen valmistuksessa oli käytetty keinotekoisia, luontaisen kaltaisia aromiaineita. Mutta nykyisin pakkauksissa lukee vain aromit tai luontaiset aromit. Mistä tämä johtuu? Ja miten voin luottaa, että tuotteissa ja varsinkaan luomutuotteissa ei ole mitään keinotekoisia aromeita lisätty?

Aromeja koskeva lainsäädäntö on muuttunut (EU asetus 1334/2008) ja enää asetus ei tunne sellaisia kuin luontaisen kaltaiset aromit tai keinotekoiset aromit vaan on vain aromiaineita ja luontaiset aromit.

Termiä luontainen voidaan käyttää aromin kuvauksessa vain, jos aromiaines sisältää yksinomaan luontaisia aromivalmisteita ja luontaisia aromiaineita.
Esim. luontainen mansikka-aromi on aromi, joka on valmistettu vähintään 95-prosenttisesti mansikasta eli se on tehty ihan oikeista mansikoista eikä vain kemiallisesti eri aineista.
Luomuasetuksen mukaan luomutuotteissa on sallittu vain luontaisten aromien käyttö ja niiden käyttöä Evira valvoo vuosittaisilla tarkastuksilla.

 

Elintarvikeasiantuntija Jaana Elo, puh. 040 9641 518

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.