Tiedotteet

Luomuviljelijät asettavat ympäristötavoitteita luomulle

Luonnonmukaista viljelyä kehitetään jatkuvasti yhä ympäristöystävällisemmäksi. Säädöksiä kehitetään kansainvälisesti ja tuottajat itse kehittävät yhä parempia menetelmiä. Luomuliitto julkaisee nyt ensimmäisen ympäristöstrategiansa, jonka hyväksyi viikonloppuna Luomuliiton syyskokous.

– Ympäristöstrategiaan on selkeästi koottu paitsi tavoitteet, myös se, miten luomu jo nykyisellään hyödyttää ympäristöä. Hyödyt koko yhteiskunnalle ovat laajat, toteaa Luomuliiton varapuheenjohtaja Jukka Lassila.

Hyvää vesistöille, ilmastolle ja monimuotoisuudelle summaa ympäristöstrategian otsikko luomun hyötyjä.

– Maabrändiryhmä esittää, että kaikki Suomen vesistöt ovat tulevaisuudessa juomakelpoisia. Luomutilat päästävät vain vähän valumia vesistöihin, koska lannoitus on kohtuullista ja maan rakenne hyvä, kertoo Luomuliiton toiminnanjohtaja Elisa Niemi.

Orgaanisen lannoituksen avulla luomupeltoon pystytään sitomaan merkittäviä määriä hiiltä ilmakehästä eli luomu on myös ilmaston kannalta hyvä ratkaisu. Luomuliitto vaatii lisää resursseja tutkimukseen ja neuvontaan. Luomututkimus hyödyttää koko maataloutta.

Ympäristötuen muodoista eniten hyötyjä monimuotoisuudelle tuottaa nimenomaan luomutuotanto. Luomun tuottamat hyödyt niin vesistöille, ilmastolle kuin monimuotoisuudelle ovat merkittävät.

Luomun pinta-alaa on kasvatettava, jotta näistä hyödyistä saadaan enemmän irti. Luomuliitto esittää, että tuotannosta on 50 prosenttia luomua vuoteen 2030 mennessä. Tavoite on sama kuin maabrändiryhmän esityksessä.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Elisa Niemi, , puh. 0400 534003
Varapuheenjohtaja Jukka Lassila, puh. 050 529 0482