Tiedotteet

Vuoden Luomutuote -kilpailussa loistavat aidot raaka-aineet

luomutuote_pysty[1]Luomuliitto valitsi Vuoden Luomutuotteeksi Tammisen luomukaritsan jauhelihan. Ammattikeittiösarjan voitti Myssyfarmin kylmäpuristettu luomurypsiöljy ja kunniamaininnat saivat Jymy suomalainen luomujäätelö -tuoteperhe sekä L’Uomu Nokan Rottinkirinta broilerifile.

Valitsijaraadissa oli edustettuna luomutuotanto ja elintarvikeosaaminen, vähittäistavarakauppa sekä ammattikeittiökokemus. Voittajat julkistettiin 1.10. Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä. Kaikki voittajatuotteet on saatavissa koko Suomen alueella.

– Suomalaisesta lampaan lihasta jo yli 20 prosenttia on tuotettu luomuna. Upeaa, että Tamminen on nyt tuotteistanut maukkaat karitsatuotteet suuren yleisön saataville päivittäistavarakauppaan, toteaa Luomuliiton elintarvikeasiantuntija Jaana Elo.

Myssyfarmin kylmäpuristettua rypsiöljyä saa kolmen litran pakkauksissa ammattikeittiöiden käyttöön, mutta myös puolen litran kuluttajapakkauksissa. Se on puristettu poikkeuksellisen hellävaraisesti.

– Öljyn maku on valovuosien päässä kilpailijoista, hehkuttaa Laurea ammattikorkeakoulun Ravintola BarLaurean keittiömestari Ilari Paananen.

Jymy-jäätelöitä kiitettiin siitä, että on uskallettu tehdä nopeasti iso tuoteperhe. Hurmaavina makuina ovat suomalaisista luomumarjoista tehdyt mansikka, mustikka ja puolukka sekä lisäksi suklaa, maitokahvi, lakritsi ja vanilja.

– L’Uomu Nokan Rottinkirinta on uskomattoman hyvä tuote tavalliseen broilerifileeseen verrattuna. Sitä kehtaa nostaa parempaankin pöytään. Yhtenä vahvuutena on hyvä, käsityönä tehty leikkaus, toteaa SOK:n valikoimajohtaja Ilkka Alarotu.

luomu_karitsan_jauheliha

Vuoden Luomutuote.

Suomalaista luomukaritsaa on odotettu

– Tamminen on tehnyt merkittävän työn tuodessaan suomalaisen luomukaritsan ja –lampaan kauppoihin. Muuten söisimme edelleen uusiseelantilaista, vaikka kuluttajat ovat jo kauan pyytäneet suomalaista, korostaa Ilkka Alarotu.

Hinnaltaan jauheliha on suunnilleen samoissa tavanomaisen paistijauhelihan kanssa. Tammisen luomukaritsan jauheliha myydään tuoretuotteena visuaaliselta ilmeeltään toimivassa 400 gramman paketissa. Tamminen myy myös reilun kahden kilon karitsan putkiluupaistia, joka on pakaste.

– Lammasta miedomman makuisella karitsalla voi tutustua lampaan aromiin. Paistamisen kannalta on hyvä se, että Tammisen luomukaritsan jauhelihasta ei lähtenyt paljoa rasvaa irti, toteaa BarLaurean keittiömestari Ilari Paananen.

– Halusimme tuoda markkinoille laadukkaan tuotteen ilman kikkailua, jotta se sopii käytettäväksi myös arjessa, kertoo toimitusjohtaja Pasi Tamminen.

Myssyfarmin rypsiöljy

Ammattikeittiösarjan voittaja.

Etuna raaka-aineen jäljitettävyys

Luomutuotteissa koko tuotantoketjun jäljitettävyys on eri tasolla kuin tavanomaisessa tuotannossa, koska raaka-aineet ovat luomusertifioituja. Myssyfarmi käyttää rypsiöljyssään pääasiassa oman tilan Largo-rypsiä taatakseen huippulaadun.

– Myssyfarmin kylmäpuristetusta rypsiöljystä puuttuu tyypillinen pistävä maku ja se sopii siksi esimerkiksi ravintolapöytiin tarjolle saliöljyksi vaikkapa salaattia varten, kertoo Ilari Paananen ja liittyy kehumisissaan huippukokkien joukkoon, jotka fanittavat tuotetta.

– Onhan se upea kuulla ammattilaisilta kommenttia, että öljymme on maailman parasta rypsiöljyä, hymyilee Myssyfarmin isäntä Janne Rauhansuu.

Jymy-jäätelöiden maito tulee Suomisen luomumaitotilalta, josta se pääsee tuoreena muutaman kilometrin päähän pieneen jäätelötehtaaseen. Maut ovat aitoja luonnosta saatuja ja esimerkiksi vaniljan maun he ottavat suoraan tangosta. Luomutuotteissa ei ole ikinä keinotekoisia väri- tai makuaineita.

Jymy-jäätelöt

Kunniamaininta.

– Meille on tärkeää, että Jymy-jäätelöt on saatu myyntiin isossa mittakaavassa valtakunnallisesti ja myös vientiin. Hinta on premium-tuotteiden joukossa hyvin kilpailukykyinen – verrattuna myös ei-luomutuotteisiin, toteaa Suomisen maidon markkinointijohtaja Erkki Mikola.

Luomunokka_Rottinkirinta_2-1024x673

Kunniamaininta.

L’Uomu Nokan broilereiden tuotantoketju on myöskin lyhyt – kasvatustilat ovat hautomon ja teurastamon lähellä. Tuotannon ero tavanomaiseen on selkeä: lintujen elintilat ovat moninkertaiset tavanomaisiin verrattuna ja ne pääsevät ulkoilemaan laajoilla alueilla. Broilereiden toimia voi seurata nyt live-kameroiden avulla L’Uomu Nokan nettisivuilla.

– Broilereiden rotu on täysin erilainen äärettömän nopeasti kasvaviin tavanomaisiin rotuihin verrattuna. Lintujen terveys on todella hyvä. Kolmannes tuotteistamme menee vientiin, kertoo L’Uomu Nokan yrittäjä Arto Jokinen.

Lisätietoja:

Lihatukku Tammisen toimitusjohtaja Pasi Tamminen, , puh. 09 86 89 000

Myssyfarmin isäntä Janne Rauhansuu, , puh. 0500 533 408

L’Uomu Nokan yrittäjä Arto Jokinen, , puh. 040 581 1192

Jymy-jäätelöitä tuottavan Suomisen Suomisen maidon markkinointijohtaja Erkki Mikola, , puh. 050 3878 318

, puh. 0400 534003

IMG_2832