Tiedotteet

Luomuliitto ei pakottaisi maidon D-vitaminointiin

Maa- ja metsätalousministeriö väläytti Mikkelin Luomupäivillä keskiviikkona, että D-vitaminoinnista voitaisiin tehdä pakollista, jotta luomumaitoa saataisiin laajemmin jakeluun kouluissa ja päiväkodeissa.

– Toivoisimme löytyvän muita keinoja luomumaidon saamiseksi kouluihin kuin lakisääteinen D-vitamiinilisäys, kommentoi Luomuliiton puheenjohtaja Jukka Lassila.

– Meijereiden mukaan D-vitaminointi edellyttää homogenointia ja juuri homogenoimattomuus on ollut yksi luomumaidon vahvuuksista. Miksi D-vitamiini on pakko lisätä juuri maitoon, vaikka se voitaisiin tarjoilla kouluissa esimerkiksi ksylitolipastillien tapaan erikseen, kysyy Lassila.

Luomutuotteiden vitaminointi on tällä hetkellä luomusäädöksen mukaan sallittua vain, jos se on lakisääteistä. Luomuliitto vaikuttaisi asiaan mieluummin vapaaehtoisuuden kautta, jolloin markkinoilla olisi mahdollista pitää myös homogenoimatonta maitoa. D-vitamiinin vapaaehtoinen lisäys luomumaitoon edellyttäisi EU:n luomuasetuksen muuttamista. Luomuliitto käy aktiivista keskustelua luomusäädöksistä eurooppalaisen kattojärjestönsä IFOAMin kanssa ja voi tarvittaessa vaikuttaa sitä kautta.

Tavanomaisiin nestemäisiin maitovalmisteisiin aloitettiin D-vitamiinin lisäys Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksesta 10 vuotta sitten. Samaan aikaan nostettiin tavanomaisiin ravintorasvoihin lisättävän D-vitamiinin määrää. Suomalainen D-vitamiinin lisäyskäytäntö perustuu siis Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksiin, ei lainsäädäntöön.

Lisätietoja:
Luomuliiton puheenjohtaja Jukka Lassila, puh. 050 529 0482
Luomuliiton elintarvikeasiantuntija Jaana Elo, puh. 040 9641 518