Luomulehti

Luomulehti 4/2013

Luomulehti-4-2013Tilaa nyt Luomulehti!

PDF-lehti tilaajille ja lehteen tutustuville.

Jutuissa mainittuja linkkejä:

s. 6 Kansalaisaloite GMO-merkinnästä

s. 6 Ranska määrätietoinen ja sitoutunut

s. 14 www.canaanfairtrade.com www.palestinefairtrade.org

s. 18 Saako lapsesi päivähoidossa luomuruokaa? Katso terveystietoa sisältävät lähteet tämän sivun lopussa.

s. 24 Pienyrittäjien valmennus alkaa ja Yritysverkostotapaaminen 4.10.

s. 29 Kansainvälisen työleirin järjestäminen

s. 46 www.lehmann-natur.com

s. 59 Parsan viljely

 

s.18 artikkeli lähdeviitteillä:

Saako lapsesi päivähoidossa luomuruokaa?

Teksti ja kuvat: Henna-Maria Lehtonen

Luomutuotettujen elintarvikkeiden terveellisyydestä hyötyisivät erityisesti lapset. Koska taapero- ja leikki-ikäisistä lapsista moni syö suurimman osan aterioistaan kodin ulkopuolella päivähoidossa, pystyttäisiin päivähoitopaikkojen luomuruoalla vaikuttamaan paljon esimerkiksi lasten torjunta-ainealtistukseen. Mutta löytyykö päivähoitolasten lautasilta luomuruokaa?

Lasten kehittyvät aivot ovat alttiimpia torjunta-aineiden aiheuttamille haitoille sekä kehittymättömämmän aivo-veriesteen että pienempien kemikaaleja tuhoavien entsyymien pitoisuuksien vuoksi (1). Torjunta-aineiden pääsyä lasten elimistöön häiritsemään aivojen kehitystä tulisikin välttää. Luomutuotteita valitsemalla tämä on onneksi mahdollista. Esimerkiksi päivittäiselintarvikkeiden vaihtaminen luomuversioiksi poisti kliinisessä tutkimuksessa tuholaisten torjunnassa käytetyt organofosfaatit tutkimushenkilöinä olleiden lasten virtsasta käytännössä kokonaan jo viidessä päivässä (2).

Paitsi vähemmän haitallisia, luonnonmukaisesti tuotetuissa elintarvikkeissa on usein enemmän terveyteen positiivisesti vaikuttavia yhdisteitä. Yhtenäisimpiä tutkimustulokset ovat kasvisten C-vitamiini-, magnesium- ja rautapitoisuuksien (3), sekä maidon rasvahappo-, ja vitamiinikoostumuksen osalta (4). Juuri näitä kasvavat lapset tarvitsevat. Lisäksi luonnonmukaisesti tuotetuilla kasvikunnan tuotteilla sekä maidolla on osoitettu olevan korkeampi antioksidanttikapasiteetti kuin tehotuotetuilla vastaavilla tuotteilla (5).

Luomutuotteiden luulisi siis löytäneen paikkansa päivähoitolasten lautasilta, mutta totuus on kaukana tästä. Vain murto-osa päivähoidossa käytetyistä elintarvikkeista on luonnonmukaisesti tuotettuja. Hajonta on toisaalta suurta. Yleisesti ottaen kunnallisissa päiväkodeissa on parhaimmillaan käytössä muutama yksittäinen luomutuote, kuten puurohiutaleet, kun taas yksityisissä päiväkodeissa ja perhepäivähoitopaikoissa käytännöt vaihtelevat laidasta laitaan. Luomuruoka saattaa olla hoitopaikan valtti tai perhepäivähoitajan arvovalinta, ja ruoka voi täten olla lähes täysin luomutuotettua. Useammissa paikoissa ruoka on kuitenkin täysin tehotuotettua.

Mitä esteitä?

– Kyllä se on hinta mikä estää luomutuotteiden laajempaa käyttöä, kertovat perhepäivähoitajat Mirka-Maria Viksten Turusta ja Heidi Lahtinen Paimiosta. Lahtisella on käytössä esimerkiksi luomukasvisliemikuutiot ja muitakin luomumaustevalmisteita, mutta laajempi luomutuotteiden käyttö vaatisi Lahtisen mielestä perhepäivähoitajien kulukorvausten nostoa. Vikstenillä on käytössä liemikuutioiden lisäksi jauhot ja hiutaleet sekä maitotuotteet luomutuotteina, joskus munia ja kasviksiakin. Molemmat haluaisivat lisätä luomutuotteiden käyttöä.

– Kaipaisin myös neuvontaa luomutuotteiden suhteen. Lasten kanssa kaupassa on hankalaa vertailla hintoja, ja löytää siten uusia luomuvaihtoehtoja lapsille, kertoo Lahtinen.

Perhepäivähoitajat suhtautuvat myönteisesti ajatukseen ruokapiiritoiminnasta, joka olisi muokattu perhepäivähoitajien tarpeisiin. Ajatus tuottajien järjestämästä jakeluverkostosta, jonka kautta perhepäivähoitajille jaettaisiin kuivatuotteita ja lihapakasteita, saa innostuneen vastaanoton.

Siinä missä perhepäivähoitopaikkoihin saataisiin lisää luomutuotteita neuvonnan ja kohtuuhintaisten jakelupalveluiden avulla, on keskitetyn kunnallisen ruokahuollon tilanne monimutkaisempi.

– Luomutuotteiden lisääminen kustantaisi vain muutamia senttejä enemmän ateriaa kohti, mutta homma ei etene kaupungin päättäjien asenteen ja tahtotilan vuoksi. Tarkoituksemme olisi edetä Portaat Luomuun ohjelmassa neljännelle portaalle vuoteen 2016 mennessä, mutta jumitamme yhä ensimmäisellä portaalla, kertoo Paula Juvonen Turun päiväkotiruokailuista vastaavasta Turun Seudun Kiinteistöpalvelusta turhautuneena.

Juvonen ei näe myöskään yhteistyötä paikallisten tuottajien kanssa mahdottomana, vaikka tällä hetkellä ruoka tuleekin tukkujen kautta.

– Ruoanvalmistuksemme ollaan keskittämässä yhteen paikkaan, jolloin tavaran toimitus yksinkertaistuu logistisesti, ja yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa olisi entistä helpompi järjestää.

Perhepäivähoitajien lisäksi siis Turun alueen päiväkotien ruokahuollosta vastaava Juvonenkin näkisi ruokapiirityyppisen jakelutoiminnan realistisena. Ehkä jakelurinki tuo jo lähitulevaisuudessa lähiluomua päivähoitolasten lautaselle?
Kirjoittaja on elintarvikekemian alalta väitellyt tutkija, joka kokkailee tällä hetkellä hoitovapaalla luomuruokaa kahdelle pikkuiselleen.

Lähteet:
1. Pesticide Action Network North America A Generation in Jeopardy: How pesticides are undermining our children’s health & intelligence. Pdf ladattavissa osoitteesta http://www.panna.org/publication/generation-in-jeopardy
2. Lu, Chensheng et al. 2006. Organic diets significantly lower children’s dietary exposure to organophosphorus pesticides. Environ Health Perspect. 114(2):260-263.
3. Crinnion Organic foods contain higher levels of certain nutrients, lower levels of pesticides, and may provide health benefits for the consumer. Altern Med Rev 2010;15(1):4-12
4. Ellis KA ym. Comparing the Fatty Acid Composition of Organic and Conventional Milk 2006;89(6):1938–1950
5. Di Renzo L ym. Is antioxidant plasma status in humans a consequence of the antioxidant food content influence? Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2007 May-Jun;11(3):185-92