Tiedotteet

Lounais-Suomen luomuyhdistyksen pellonpiennarpäivät

Pellonpiennartapahtuma Sonja ja Tony Ahlrothin luona ti 17.6.2014 klo 13 alkaen

Uutteran yritteliäät Ahlrothit muuttivat Lepänjuuren tilalle vuonna 2010 ja ovat kasvattaneet tilan toimintaa omavaraistaloudesta taloudelliseen tuotantotoimintaan. Tilalta myydään vuoden aikana monenlaisia tuotteita. Lampaanliha ja villatuotteet ovat päämyyntiartikkelit. Lampaiden lisäksi kasvamassa on kaneja, kanoja, possuja, kyyttöjä ja vuohia. Eläinten hoito ja erilaisten rotujen ominaisuudet kiinnostavat ja tuovat väriä nuorten tilallisten arkeen. Aktiivisen työn alla tilalla on parhaillaan lypsylammaskannan vahvistaminen, koska suunnitteilla on juustola omien lampaanmaitotuotteiden jalostamiseen.

Lammaskatraan laitumena ja rehunurmena olevat lohkot tulivat Ahlrothien hallintaan v.2013 toiselta luomuviljelijältä. Nurmia ei ole toistaiseksi uudistettu, mutta uudistuspainetta on. Lohkot ovat kaltevaa rinnepeltoa, pääosin runsasmultaista liejusavea ja uhkana onkin humuksen valuminen alarinteeseen. Toisena haasteena on nurmirehun ja laidunpinta-alan tarve, mistä syystä ainakaan koko alaa ei voi uudistaa kerralla. Pellonpiennartilaisuuden tavoitteena on pohtia nurmen uudistamista pellon kaltevuus ja nurmirehun riittävyysasiat huomioiden, sekä miettiä ravinteiden riittävyyttä ja nurmen rehuarvoa. Vertaisviljelijöiden käytäntöjä ja ajatuksia odotetaan mielenkiinnolla.

Ahlrothien tilakeskuksella on niukasti pysäköintitilaa, joten kannattaa suosia kimppakyytiä mahdollisuuksien mukaan. Tilaisuuden aluksi nautitaan Lounais-Suomen luomuyhdistyksen tarjoamat pullakahvit ja kuullaan ELY-keskuksen ajankohtaisterveiset sekä tilaesittely, minkä lomassa siirrytään jalkaisin läheiselle nurmilohkolle, missä ProAgrian neuvoja vetää nurmiviljelyosion. Tilaisuuden kesto on arviolta noin 2,5 tuntia.

Tilan osoite on: Lehtijärventie 64, Koski as /Salo
Lehtijärventie haarautuu päätiestä Kosken kartanon joenhalkoman laidunmaiseman kohdalla, pientä hiekkatietä tullaan kahdelle postilaatikoille, mistä käännytään vasempaan ja kohta ollaan tilan luona. Edempänä tiellä on vielä asutusta, joten pysäköinti varovasti reunaan.

Pellonpiennartapahtuma Joeli Lintulan pellolla ke 18.6.2014 klo 10 alkaen

Tutustutaan luomuviljan havaintokokeisiin ProAgrian neuvojan johdolla osoitteessa: Koskentie 31, Mellilä /Loimaa. Lohkoihin on mahdollista tutustua vielä myöhemminkin omatoimisesti.

Lisätietoja myöhemmin tai: Heikki Ajosenpää p. 050 60258
Tervetuloa molempiin tilaisuuksiin!

Pellonpiennartilaisuus Janne Rauhansuun Myssyfarmilla 18.6.2013

Janne Rauhansuun Myssyfarmi os. Piimätie 620, 21800 Kyrö (Pöytyä)

Tutustuimme luomukasvinviljelytilan työmenetelmiin ja kasvustoihin, pääpaino on valkuaiskasveissa. Mukana olivat myös Luomuvakka-hanke ja luomuasiantuntija Reijo Käki Kymenlaaksosta.