Asiantuntija vastaa

Lohkojen vaihtoa?

PeltotöissäVoiko tavanomainen- ja luomutila vaihtaa keskenään lohkoja? Tavanomaisella yksipuolinen viljelykierto, mutta tarvitsee kaikki maat tuotantokasville ja haluaisi saada lohkoilleen viljelykierron etuja.

Luomutila ja tavanomainen tila voivat vaihtaa keskenään lohkoja. Sopivissa tuotantosuunnissa ja pinta-aloilla tämä ei edes aiheuta suuria ongelmia kummankaan viljelyyn ja tuotantoon. Esimerkkinä voisi olla vaikkapa luomukotieläintilan ja tavanomaisen perunatilan välinen yhteistyö, jossa määräajaksi vaihdetaan tuotantoon sopivia lohkoja keskenään.

Luomukotieläintilalla pellot ovat todennäköisesti suurimmaksi osaksi nurmella, kun taas tavanomaisessa ne ovat perunalla. Nurmessa voi olla sellaisia rikkakasveja kuin voikukka, juolavehnä ja hevonhierakka. Perunalla voi olla maan rakenteen kanssa ongelmia. Tällöin voi olla järkevää vaihtaa peltoja ja näin saada molemmille toimijoille etuja vaihdosta. Perunanviljelyn on todettu vähentävän onnistuessaan rikkakasvien määrää ja nurmi parantaa maan rakennetta monella tavalla.

Toki luomutilalle tulee siirtymävaiheita enemmän ja niiden kanssa tulee olla tarkkoja siitä mitä viljelee. On myös asiallista miettiä, tulisiko luomutilan saada jotakin korvauksia itselleen lohkojen vaihdosta, mutta se on jokaisen tapauksen kohdalla mietittävä yksilöllisesti.

Luomutilalle hyvä vaihtoehto on perustaa nurmi puhtaana kasvustona (esim. monimuotoisuuspelto maisema) siirtymävaihe yksi vuonna, joka ainoastaan murskataan eli puhdistusniitetään. Siirtymävaihe kaksi vuonna satoa voi käyttää jo rehuksi. Samat siirtymävaiheet alkavat alusta, kun pellot palaavat tavanomaisesta luomuviljelyyn.

Tukiasioiden puolesta kannattaa vaihto suorittaa alle viiden hehtaarin aloina, jotta niitä voi siirtää ilman uutta sitoutumista takaisin luomuun (ja toivoa, ettei juuri tällöin tule uutta maata tarjolle). Tai sopia, että maat ovat koko sitoumusajan vaihdossa, joka tarkoittaa 5-8 vuotta.

Suosittelen maiden vaihtoa siinä tapauksessa, että siitä on molemmille hyötyä eikä luomutilan toiminta ja kehittyminen häiriinny vaihdoksen takia. Eli kannattaa tarkkaan miettiä luomutilana, kannattaako vaihdos sekä sopia pelisäännöistä toisen osa puolen kanssa.
Kasvintuotannon asiantuntija Erkki Vihonen, puh. 040 9360 377

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.