Tiedotteet

Lammas kasvaa mielellään luomuna

Monessa suomalaiskodissa pääsiäispöydän keskipisteenä komeilee lammaspaisti. Valveutunut kuluttaja on varmasti ostovaiheessa miettinyt, ostaako luomulampaan lihaa vai tyytyäkö tavanomaiseen karitsanpaistiin.

– Luomulampaan kasvatus on lisääntynyt viime vuosina tuntuvasti.  Eviran tilastojen mukaan luomu-uuhimäärä on viidessä vuodessa kaksinkertaistunut lähes 18 000 lampaaseen. Tavanomainen lammastuotanto on kasvanut samassa ajassa viidenneksellä, kertoo Luomuliiton eläintuotannon asiantuntija Katarina Rehnström.

Luomulampaan lihaa on siten yhä paremmin tarjolla. Moni tuottaja on valinnut myydä tuotteensa suoraan kuluttajalle ja toisaalta ravintoloissa luomulammas on saavuttanut suosiota.

Eläinten hyvinvointi on kuluttajille tavallinen syy valita luomutuote. Luomukaritsa viettää emonsa kanssa vähintään 45 ensimmäistä päivää ja yleensä koko kesän. Suurin osa karitsoista syntyy keväällä ja ne kulkevat emon kanssa laitumella koko kesän. Terveydenhoidossa panostetaan sairauksien ennalta ehkäisyyn ja vain tarvittaessa lääkitään. Tutkimusten mukaan ruohon- ja heinän syönti märehtijöillä lisää omega-3-rasvahappopitoisuuksia lihassa.

Luomulammas syö 100 prosenttisesti luomurehuja: mitään keinolannoitteita tai torjunta-aineita ei rehun tuottamiseen saa käyttää. GMO-rehujen käyttö on myös luomutuotannossa ehdottoman kiellettyä. Monilla tiloilla lampaat ovat tärkeitä maiseman- ja perinnebiotooppien hoitajia.

Tyytyväinen luomutuottaja

– Lampaan ja sen tarvitseman nurmen tuotanto toimii luomuna erittäin hyvin. Olen saanut suurempia satoja kuin aiemmin tavanomaisessa tuotannossa, kertoo tuottaja ja teurastaja Eero Polso.

Luomutuotannossa typensitojakasvipitoisten nurmien kasvua ei ole laiskistuttamassa keinolannoitteiden käyttö ja siksi esimerkiksi apila kasvaa tuottoisasti.

Lisätietoja:

Kotieläintuotannon asiantuntija , puh. 040 9362 150
Luomulammastuottaja Eero Polso, puh. 0400 892 198

Pääsiäisherkut ovat ajankohtaisia!
Luomumunista tietoa

horisonttilampaat

SONY DSC