Asiantuntija vastaa

Laatuvastuu vs. luomu?

laatuvastuun-mainos_Tiedän Laatuvastuusta sen mitä monet eivät: kyseessä ei ole eläinten hyvinvointia koskeva sertifikaatti. Pirkan joulunumerossa oli veronmaksajien rahoilla kustannettu aukeaman kokoinen Lihateollisuuden Laatuvastuu -kinkku -mainos missä oli ikäänkuin laatumittari, jossa viisari osoitti vihreään laatuvastuu -merkkiin jättäen jälkeensä LUOMU-merkinnän. Eikö luomutuottajien tästä jo pitäisi älähtää ja kertoa millainen on luomusian elämä vs. laatuvastuupossun betonihelvettiin, kastrointiin ja emakkohäkkeihin telkeämiseen? Laatuvastuu on harhaanjohtava ja suorastaan valheellinen kampanja jota osaltani joudun palkansaajana rahoittamaan.

Laatuvastuu on nimi sianlihan tuotantotavalle, joka ylittää lakisääteiset vaatimukset eläinten terveyden sekä liharaaka-aineiden tuoteturvallisuuden osalta. Tilat kuuluvat eläinten terveydestä ja tuoteturvallisuudesta huolehtivaan sertifiointijärjestelmään. Eläinlääkäri käy tilalla neljä kertaa vuodessa havannoimassa eläinten olosuhteita, terveyttä ja hyvinvointia sekä tilan toimintatapoja.

Pirkan mainoksen kinkkumittari toisiaan näyttää, että luomu jäisi Laatuvastuu järjestelmän taakse. Järjestelmä on kehitetty parantamaan terveysseurantaa, jäljitettävyyttä ja tuoteturvallisuutta. Luomutuotannossa toki nämä asiat ovat tärkeitä, mutta luomussa huomioidaan laajasti eläinten hyvinvointiin, terveyteen ja ympäristöön liittyviä asioita. Eläimille syötetään luonnonmukaisesti tuotettuja rehuja, jonka tuottamisessa ei käytetä torjunta-aineita eikä keinolannoitteita. Ympäristö ja eläinten ja ihmisten terveys ovat luomussa tärkeässä asemassa.

Luomussa eläimillä on myös suuremmat tilavaatimukset ja ne pääsevät ulkoilemaan. Eläimillä pitää olla mahdollisuus käyttäytyä lajinmukaisesti ja sioilla tämä tarkoittaa muun muassa mahdollisuutta tonkia maaperää. Jos siis kuluttajana haluaa edistää eläinten ja ympäristön hyvinvointia, kannattaa valita luomukinkku. Laatuvastuujärjestelmä ei näitä asioita takaa. Se, miksi Pirkan kinkkumittari jättää luomun taakseen johtuu siitä, että Laatuvastuu-järjestelmässä kiinnitetään huomiota eri asioihin kuin luomussa.

Lähes kaikki luomusianlihaa tuottavat tilat Suomessa kuuluvat luomun lisäksi Laatuvastuu-järjestelmään. Tämä varmasti lisää vielä entisestään luomutuotteiden jäljitettävyyttä ja tuoteturvallisuutta. Mittarissa ”luomu” viittaa kaikissa maissa tuotettu luomukinkkuun, ei vain suomalaiseen luomuun. Olemme pyytäneet, että asiaa selkeytettäisiin myös Laatuvastuun viestinnässä.

Eläintuotannon asiantuntija Katarina Rehnström, puh. 040 9362 150

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.