Asiantuntija vastaa

Kultivaattorin piikin upotus maahan?

Millä kultivaattorin piikin saa uppoamaan maahan? Nurmen lopetus pikakesannolla olisi ilmeisesti hyvä sekä maan rakenteen että rikkaruohojen torjunnan kannalta. Mutta millä kultivaattorin saa uppoamaan kovaan ja kuivaan nurmipintaan? Nyt hanhenjalat vain raapivat pintaa.

Kultivaattorin piikin maahakuisuus riippuu sen kärjen kulmasta. Periaatteessa hanhenjalkakultivaattorin kärjessä pitäisi olla pieni ”nokka”, joka vetää kärjen maahan. Sen jälkeen siipiterien sopiva kulma (3-5 astetta) pitää piikin maassa. Laadukkaammissa kärjissä (esim. kanadalainen Bourgault) hanhenjalka on myös muotoiltu niin, että sen kärki pysyy terävänä kärkilapun kuluessa. Tylpäksi kulunut kärki ei uppoa maahan, vaikka hanhenjalka olisi muutoin käyttökelpoinen. Lisäksi joissain tapauksissa nurmen pinta on niin kova, että edes uudet terät eivät uppoa maahan.
Ecodyn-kultivaattorien ja luomusuorakylvökoneiden valmistaja suosittelee nurmien rikkomiseen kahta vaihetta. Ensin nurmi rikotaan 15 cm kärkilapuilla noin 8 cm syvyyteen (25 cm piikkivälillä). Tällä saadaan pintaa rikki. Samalla pintaan saadaan irtomaata haihtumissuojaksi ja aloitetaan kertyneiden kasvinjätteiden pintakompostointi.

Parin viikon odotuksen aikana nurmen pinta pehmenee ja kostuu multakatteen alla. Toinen ajokerta tehdään 5-6 cm syvyyteen leveillä 30 cm hanhenjaloilla, jolloin leikataan nurmen juuristo poikki. Muokkaus toistetaan rikkakasvitilanteen mukaan 1-2 kertaa, minkä jälkeen pelto on useimmiten kylvökunnossa.

Kultivaattoreihin saa tätä nykyä pikavaihtokärkiä, jotka helpottavat sopivien kärkilappujen valintaa tarpeen mukaan. Hintaluokka pikavaihtosovitteelle on noin 10-40 €/piikki.

Kultivaattorin kärki

Kasvintuotanto, maaperä- ja energia-asiantuntija Tuomas Mattila, puh. 040 9331 694

Kysy sinäkin – ilmaiseksi! Lisää asiantuntijoista täällä.

Tämä kysymys ja vastaus julkaistu myös Luomulehdessä. www.luomulehti.fi

Palveluja ja toimintaa tuotantosuunnittain.